Erdan: Odgovorićemo ako Hamas puca

Izraelski ministar Gilad Erdan upozorio je danas da će Izrael odgovoriti ako Hamas obnovi vatru nakon isteka privremenog primirja u pojasu Gaze.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2014.

11:53

Default images

Ovo upozorenje, uz ranije pretnje Hamasa, pokazuje da obe strane ne odustaju od svojih pozicija, očito u nastojanju da osiguraju što bolje uslove dogovora, dok se nastavljaju pregovori u Kairu o trajnom primirju i obnovi Gaze.

Za sada su dve strane jako udaljene od svakog mogućeg sporazuma.

Izrael traži da se islamistički Hamas, koji vlada pojasom Gaze, razoruža ili bar da ne može ponovo da se naoruža, pre nego što razmotri zahtev za ukidanje blokade te teritorije, uvedene još 2007. godine.

Privremeni 72-časovni prekid vatre stupio je na snagu u utorak, na osnovu dogovora obe strane. To je omogućilo da se pokrenu indirektni pregovori u Kairu o trajnijem primirju.

Izrael i Hamas su pod jakim međunarodnim pritiskom da primirje produže i daju više vremena pregovorima.

"Pripremamo se za svaku sitauciju, ako oni obnove vratru, vojska će obnoviti operacije", rekao je ministar Erdan izraelskom radiju, dodavši da se Izrael u principu ne protvi "ekonomskoj rehabilitaciji" Gaze, ali je naglasio da je demilitarziacija pojasa prioritet.

Hamas u međuvremenu upozorava da neće produžiti primirje ako nema napretka u ostvarenju zahteva te organizacije.

Jedan od lidera Hamsa Musa Abu Marzuk rekao je sinoć da za sada nema dogovora o produženju.

Član Hamasa Izat al Rišk izjavio je za palestinsku novinsku agenciju da će hamasovci usloviti svako produženje primirja napretkom u pregovorima.

Jedan palestinki zvaničnik je govoreći o pregovorima u Kairu rekao da ne očekuje da se usvoju izraelski zahtev.

"Niko ne očekuju demilitarizaciju u Gazi dok se nastavlja izraelska okupacija i opsada i zločini protiv nasih ljudi", rekao je Abu Jusef, naglasivši da je to njegovo lično mišljenje.

Palestinski zvaničici su rekli da je bezmalo 1.900 Palestinaca ubjeno u jednomesečnom sukobu, uključujuhi tri četvrtne civila, dok Izrael tvrdi da je među ubijenima 900 terorista.

Šezdeset četiri izraelska vojnika i troje civila, uključujući jdnog radnika iz Tajlanda je poginulo na izraelskoj strani.

Ofanziva je počela vazdušnim udarima 8. a 17. jula je prerasla u kopnenu operciju.

Cilj je bio zaustavljanje prekograničnih raketnih napada na Izrael i uništenje tunela prokopanih ispod grnice za napade na Izraelce.

Hamas je kasno sinoć saopštio da su nađena 23 pripadnika organizacije nakon što su skoro tri nedelje bila zatvorena u podzemnom tunelu koji je pronašao i zapečatio Izrael.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: