Lavrov Zapadu: Nećete postići cilj

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da sankcije SAD i EU Rusiji neće postići svoj cilj i da njihov rezultat može da bude ekonomski još nezavisnija Rusija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

10:33

Default images

"Sankcije jednostavno ne mogu da ostvare svoj cilj. Uveravam vas da ćemo mi prevladati svaku teškoću koja bi mogla da se pojavi u nekoj ekonomskoj oblasti, i možda da postanemo još nezavisniji i još ubeđeniji u svoju snagu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

On je rekao i da zemlje EU ne izražavaju entuzijazam zbog sankcija.

"Pogoršavanje odnosa između partnera ne može nikoga da zadovolji. Postoji mnogo mogućnosti za razvoj uzajamnih odnosa", rekao je Lavrov, a preneo Itar-Tass.

"Niko ne može da pobedi preduzimanje jednostranih mera. Ubeđen sam da oni koji su nam zaveli sankcije, zbog toga nisu oduševljeni. Oni bi više voleli da su doneli drugačiju odluku", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da se Moskva nada da će istraga oborenog malezijskog aviona iznad Ukrajine biti objektivna i poštovati pretpostavku nevinosti.

On je rekao da Moskva očekuje da niko neće pokušati da sakrije tragove istrage udesa malezijskog aviona. Inače, Holandija je ipak odlučila da ne šalje naoružanu misiju da obezbeđuje mesto pada malezijskog aviona, iz straha da bi mogli da budu uvučeni u konflikt.

"Jedino se pošteno i otvoreno učešće onih koji imaju pristup informacijama o udesu, može smatrati normalnim. Sve drugo se može smatrati nepoštenim pokušajima uticaja na istragu i dovođenjem u pitanje pretpostavku nevinosti", rekao je on na konferenciji za novinare.

Lavrov je rekao i da se nada da posmatrači iz evropskih organizacija za ljudska prava i bezbednost, Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi, mogu da se razmeste duž ruske granice s Ukrajinom.

Prema njegovom mišljenu, napori Ukrajine da reši konflikt nisu uspeli jer Kijev stalno odbija da pokaže poštovanje prema pregovorima sa jugoistočnim delom.

"Ukrajinske vlasti stalno odbijaju da s postovanjem razgovaraju s jugoistokom, sednu za pregovarački sto i započnu dijalog o svim pitanjima koja se tiču ukrajinske države, pre svega o pitanjima ustavne reforme. Bez takvog dijaloga i iskrene želje da se u obzir uzmu interesi svih ukrajinskih građana, nema nade da će biti postignuto političko rešenje", rekao je Lavrov a preneo Itar-tass.

Ruski ministar spoljnih poslova optužio je nešto ranije SAD da ometaju rad Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini.

Borbe su u Ukrajini nastavljene, proruske snage tvrde da je ukrajinska vojska granatirala opasnim raketama "Grad" Gorlovku, grad na jugoistoku. Sukobi su nastavljeni i u Lugansku i Donjecku, gde je u protekle noći stradalo osmoro ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: