File: Podrška proširenju EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File danas je u Dubrovniku podržao dalje proširenje EU i poručio da je vreme da Unija "čvršće prigrli" Zapadni Balkan.

Izvor: B92

Petak, 11.07.2014.

15:24

Default images

"Vreme je da čvršće prigrlimo Zapadni Balkan. Proces proširenja je najuspešniji transformacijski mehanizam", kazao je File na panelu "EU integracija Zapadnog Balkana: sličnosti i razlike", na devetom "Kroacija forumu 2014" u Dubrovniku.

On je naveo da proces proširenja "nije autopilot, već se njime mora upravljati", a istakao je i važnost jačanja verodostojnosti zemalja kandidata.

File je priznao da se u Uniji glasno govori o zamoru procesa proširenja, a jedan od razloga je i to što se EU dugo suočava s finansijskom i ekonomskom krizom.

Iz tih razloga je, kako kaže, proces proširenja politički pao u drugi plan, prenosi agencija Hina.

Evropski komesar, pak, naglašava da treba sve učiniti kako bi se na to pitanje gledalo kao na "deo rešenja, a ne deo problema".

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao je da je proces proširenja duboko politički proces koji neće biti dovršen bez uključenja Zapadnog Balkana.

"Radi se o volji za usvajanjem reformi, izgradnjom modernog društva. EU je atraktivna i relevantna. Članstvo vam daje mesto za stolom, a ne na jelovniku", slikovito se izrazio Lajčak.

On je kao ključnu stvar za napredovanje Zapadnog Balkana istakao saradnju među susednim zemljama.

"Regionalna saradnja se mora još više ojačati kako biste pokazali da se uklapate u evropsku porodicu", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, EU zemlje regiona mora da održi "pozitivno motivisanim" zarad nastavka reformi.

On smatra da u procesu proširenja "pravila moraju biti ista za različite zemlje" i priznaje da u EU entuzijazam za proširenje slabi te da je pažnja usmerena na istok Evrope i Bliski istok.

S tim u vezi je ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla da je evroskepticizam prisutan i u zemljama kandidatima i u starim članicama.

"Stare članice imaju svoje javnosti koje su iz raznih razloga prema proširenju postale sumnjičave", rekla je ona i dodala da stare i nove članice s jedne, a kandidati s druge strane nisu "suprotstavljene strane" i da je njihovo savezništvo bitno da se kroz zajedničku saradnju napravi novi iskorak u EU.

Prema njenoj oceni, "evroskepticizam treba zameniti evrorealizmom", ali ona je i upozorila kako bi odbijanje ratifikacije sporazuma o pridruženju u samo jednom od 28 parlamenata promenilo EU na dugi rok.

U radu skupa učestvuje i prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je ranije danas izjavio da Srbija smatra korisnim da se u ranoj fazi pregovora o članstvu sa EU otvore najteža poglavlja i da ne očekuje "olakšice" u tom procesu.

"U nastavku procesa proširenja očekujemo da svako napreduje prema učinku i prema ostvarenim reformama. Ne očekujemo olakšice u tom procesu, ali i smatramo da bi bilo kontraproduktivno insistiranje na veštačkom ujednačavanju tempa evropskih integracija država aspiranata", zaključio je Dačić.

Tema ovogodišnjeg "Kroacija foruma" je "Evropska integracija Zapadnog Balkana: stanje stvari".

Na Forumu učestvuje više od 15 ministara spoljnih poslova članica EU, zemalja Zapadnog Balkana, članica Istočnog partnerstva, predstavnici SAD, Rusije, Kine, Japana i Novog Zelanda, evropski komesar za proširenje Štefan File, kao i brojni ugledni analitičari i javne ličnosti.

"Kroacija forum" traje do sutra, a organizator je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: