Četvrtak, 10.07.2014.

11:07

Nemačka čvrsto pri svojih 7 zahteva

Nemački parlamentarci predvođeni poslanikom CDU Andreasom Šokenhofom poručili su u Beogradu da Nemačka ostaje pri svojih sedam zahteva od Srbije.

Izvor: B92

Default images

"Mi smo pitali kada se očekuje otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja i dobili smo odgovor da oni i dalje ostaju pri sedam zahteva. Traže punu implementaciju Briselskog sporazuma i naročito da se osude inspiratori paljenja nemačke ambasade 2008. godine", kaže poslanik NDS Aleksandar Senić.

On je rekao da su nemački parlamentarci u razgovoru sa srpskim kolegama nametnuli temu evropskih integracija i da je evropska perspektiva Srbije bila tema tokom celog sastanka.

Kako je saopšteno, Šokenhof je na sastanku u Vladi Srbije sa premijerom Vučićem rekao da pruža punu podršku Srbiji u sprovođenju neophodnih reformi i putu ka EU.

Vučić je nemačkim parlamentarcima rekao da veruje u reforme i da se nada da će Vlada u prvih sto dana rada ostvariti izuzetno važne rezultate. On je ponovo naglasio značaj Nemačke na evropskom putu Srbije. Opširnije u posebnoj vesti.

Osim pomenutih uslova, među nemačkim zahtevima su i reforma pravosuđa i borba protiv korupcije kao i potpisivanje neke vrste sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom.

Senić je ocenio da učestala diplomatska aktivnost posle dva meseca od formiranje nove vlade u Srbiji može da znači davanje podrške, ali i dogovaranje rokova u kojima će određeni uslovi biti ispunjeni.

Podsetimo, neposredno nakon posete premijera Aleksandra Vučića Berlinu, saopšteno je da je ministar policije Nebojša Stefanović formirao Radnu grupu za utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa paljenjem ambasada SAD i Nemačke u Beogradu 2008. godine.

Otkrivanje počinilaca paljenja ambasade Nemačke nalazi se među poznatih sedam uslova Berlina za dalje napredovanje Srbije ka EU.

Prilikom nedavne Vučićeve posete Berlinu, ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer rekao je da će Nemačka podržati Srbiju na njenom putu ka EU, ali da neće smanjivati uslove.

Nemački poslanici Šokenhof i Falenski doputovali su u sredu u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa predstavnicima Vlade i opozicije.

Kako je Tanjugu rečeno u ambasadi Nemačke u Beogradu, Šokenhof i Falenski sastaće i sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem, ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović i direktorom Kancelarije za Kosovo Markom Đurićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: