Utorak, 08.07.2014.

23:12

Šokenhof u Beogradu o EU, Kosovu...

Poslanik i spoljnopolitički savetnik vladajuće nemačke koalicije Andreas Šokenhof i Hans Joakim Falenski stigli su u dvodnevnu posetu Beogradu

Izvor: B92, Beta

Default images

Na dnevnom redu biće, kako je najavljeno u Berlinu, pitanja vezana za pripreme Srbije na putu ka EU, buduća primena sporazuma Beograda i Prištine, odnosi s Kosovom, kao i privredna situacija u Srbiji.

Kako je rečeno, oni dolaze da se informišu o napretku Srbije u procesu evrointegracija, dijalogu s Prištinom i o primeni Briselskog sporazuma i da se upoznaju sa stanjem u srpskoj privredi.

Nemački poslanici, kako je rečeno u ambasadi, razgovaraće s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom privrede Dušanom Vujovićem, ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, direktorom Kancelarije za Kosovo Markom Đurićem i predstavnicima opozicije.

Poslanik nemačke vladajuće koalicije Andreas Šokenhof predstavio je 2012. godine sedam tačaka koje Nemačka očekuje od Srbije na putu ka EU.

Prvi među tim uslovima je potpisivanje pravno obavezujuće izjave Beograda i Prištine koja bi bila sprovedena do kraja pregovora o prijemu, a Šokenhof je kao primer naveo ugovor o dobrosusedskim odnosima.

Bone: Nemački parlamentarci dolaze u posetu ohrabrenja

Foto: Tanjug
Direktor nemačke Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone izjavio je da dolazak uSrbiju delegacije nemačkih parlamentaraca, s Andreasom Šokenhofom na čelu, vidi kao ohrabrenje i podršku reformama srpske vlade i društva u kontekstu evropskih integracija.

Bone je podsetio da je Šokenhof ranije bio u Beogradu i da je tada izneo nekoliko zahteva za koje, kako je naveo, Nemačka smatra da je važno da ih Srbija ispuni.

Prema njegovim očekivanjima, Šokenhof će "ponoviti te zahteve i možda će sa srpskim partnerima videti koliko je Srbija napredovala, šta još ima da se uradi, a šta je dosad postignuto".

On dolazi "i da ohrabri reforme koje je u Berlinu obećao premijer Aleksandar Vučić i da pokaže da Nemačka i dalje podržava nastojanja i reforme srpske vlade i društva u kontekstu evropskih integracija", rekao je Bone, dodavši da je premijeru Vučiću i vladi potrebna što je moguće veća podrška "kako iznutra tako i spolja".

Glavne teme razgovora nemačkih parlamentaraca sa srpskim zvaničnicima biće, kako je najavio, evropske integracije Srbije, reforme naročito u ekonomskom sektoru, kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Svi znamo da se ekonomska situacija ne popravlja i da vlada mora hitno nešto da uradi. Mislim da će jedna od glavnih tema biti da se vidi kakav konkretan koncept ili predlog ima srpska vlada i da li Nemačka tu može da pomogne", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Nemačka takođe podržava dijalog s opozicijom kako bi u parlamentu mogle da budu usvojene reforme koje će na kraju prihvatiti i građani Srbije.

Važna tema razgovora biće i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, rekao je Bone i ocenio da je, posle parlamentarnih izbora u Srbiji, lokalnih i parlamentarnih u Prištini, kao i izbora u EU, gde se očekuje formiranje Evropske komisije u Briselu, "sada ponovo vreme da se da novi zamajac tom procesu".

"Mislim da nema vremena za gubljenje i da će posle letnje pauze uslediti nove inicijative za rešavanje preostalih otvorenih pitanja Briselskog sporazuma, kao i svih drugih otvorenih pitanja između dve strane", rekao je direktor KAS-a, organizacije bliske nemačkim demohrišćanima.

Takođe, na dnevnom redu biće, prema Boneovim očekivanjima, i odnos Srbije prema ukrajinskoj krizi i Rusiji.

Šokenhof je, inače, bio izaslanik nemačke vlade za Rusiju i bavi se politikom Nemačke prema Moskvi.

"Iako je zvanična pozicija Srbije po tom pitanju poznata, zbog dvosmislenosti kada je reč o signalima koje Beograd šalje Rusiji i Zapadu potrebna su izvesna pojašnjenja", rekao je Bone i dodao: "Mislim da je Šokenhof zainteresovan za to".

Nemački parlamentarci će se u Beogradu sastati s predstavnicima vlade, poslanicima, članovima odbora za evropske integracije, ali i predstavnicima opozicionih stranaka i civilnog društva, kao i sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, najavio je Bone.

Na pitanje da li odnosi Srbije i Nemačke idu uzlaznom putanjom nakon posete premijera Vučića Berlinu, Bone odgovara: "Apsolutno".

"Sada postoji jasno razumevanje za to šta svaka strana može da uradi za onu drugu, kao i za mogućnosti proširenja partnerstva i saradnje na političkom nivou, ali i na ekonomskom i socijalnom", kaže on.

On je rekao da je veoma dobar znak živa diplomatska aktivnost i razmena poseta, ne samo na najvišem nivou, već i na nivou poslanika, ali i regionalnom, budući da se krajem avgusta očekuje samit lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu.

"Mislim da je to veoma dobra strategija kako bi se saradnja još više učvrstila", zaključio je Bone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

17 h

Podeli: