Egipat: Osuđeni novinari Al Džazire

Tri novinara Al Džazire optužena za podršku Muslimanskoj braći u Egiptu osuđeni su danas na sedmogodišnje zatvorske kazne.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 23.06.2014.

11:41

Default images

Sud u Kairu proglasio je krivim australijskog dopisnika Pitera Gresta, Muhameda Fahmija koji ima kanadsko i egipatsko državljanstvo i šef je dopisništva u Kairu i Bahera Muhameda, egipatskog producenta, za širenje lažnih vesti i podršku zabranjenoj islamističkoj grupi, javio je AP.

Optuženi su odbacili sve optužbe.

Još tri strana novinara osuđena su u odsustvu na desetogodišnje kazne zatvora, a ukupno je na optuženičkoj klupi 20 medijskih radnika kojima egipatske vlasti sude, uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice zbog gušenja sloboda u toj zemlji.

Australijski premijer Toni Abot je ranije direktno apelovao na egipatskog predsednika Abdula Fataha el Sisija da oslobodi Gresta, bivšeg dopisnika BBC-a.

Trojica novinara Al Džazire provela su u pritvoru u Egiptu šest meseci. Grest, Fahmi i Muhamed uhapšeni su u decembru kada je policija upala u njihovu hotelsku sobu u Kairu, u okviru opsežne operacije protiv pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Morsija bliskog u medđvremenu zabranjenoj Muslimanskoj braći.

Trojica novinara Al Džazire optužena su za podršku Muslimanskoj braći kao terorističkoj organizaciji, kao i da su posredstvom te TV mreže proširili lažnu vest da je Egipat na ivici građanskog rata, što je, kako je sud procenio, imalo za cilj podrivanje nacionalne bezbednosti.

Optuženi, međutim, tvrde da su samo radili svoj novinarski posao izveštavajući o talasu protesta koje su organizovali predstavnici Muslimanske braće suprotstavljajući se od vojske podržanoj vladi osnovanoj pošto je 3. jula svrgnut Morsi.

Kritike na presudu

Odmah su stigle kritike na presude novinarima, i to od Al-Džazire, Australije, Holandije, Velike Britanije i UN-a.

Šef holandske diplomatije Frans Timermans najavio je da će o današnjoj presudi razgovarati s evropskim kolegama u Luksemburgu.

"Pozvaću egipatskog ambasadora u ministarstvo i razgovaraću o ovom slučaju s kolegama u Luksemburgu", rekao je Timermans, ocenjujući da holandska novinarka nije imala pravedno suđenje.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džulija Bišop saopštila je da je zaprepašćena današnjom presudom. "Australijska vlada šokirana je presudom. Iznenadjeni smo da je izrečena takva presuda i zapanjeni smo njenom visinom", navela je ministarka.

Direktor Al-Džazire Mustafa Savak osudio je kao nepravedne današnje presude novinarima tog kanala. "Osuđujemo tu vrstu nepravednih presuda", naveo je Savak i dodao je da šokiran visinom kazne.

Visoki komesar UN za ljudska prava Navanethem (Navi) Pilaj ocenila je danas da su smrtne kazne i masovna suđenja u Egiptu sramne i da predstavljaju izrugivanje pravdi.

Pilaj je u saopštenju istakla da Egipat treba da oslobodi troje novinara katarske satelitske TV "Al-džazira" zatvorene na sedam godina, nakon što su osudjeni da su pomagali "terorističkoj organizaciji".

Visoka komesarka je, takođe, osudila Egipat zbog "nasilnog gušenja medija", preneo je Rojters.

Prema rečima Pilajeve, potvrđivanje presuda i smrtnih kazni u subotu za 183 člana Muslimanske braće i njihovih pristalica najnoviji je u nizu postupaka "prepunih proceduralnih nepravilnosti i kršenja medjunarodnih propisa o zaštiti ljudskih prava".

Presudu trojici novinara Al-džazire na zatvorske kazne u trajanju od sedam do 10 godina osudio je i američki državni sekretar Džon Keri u Bagdadu, ističući da su "očigledno zastrašujuće i drakonske", preneo je AFP.

Itar-Tass je preneo da britanski Forin ofis insistira na reviziji presuda.

"Egipat mora da potvrdi svoju privrženost slobodi štampe", rekao je ministar inostranih poslova Viljem Hejg.

Ruska agencija navodi da je reagovala i Velika Britanija. Zapadni mediji navode da je hapšenje novinara i zabrana emitovanja programa Al-džaziri povezana sa tim što je Katar podržavao svrgnutog predsednika Muhameda Morsija i finansirao njegov pokret Muslimanska braća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: