Ambasadori: Računajte na pomoć

Šef delegacije EU u Srbiji i ambasadori Nemačke, SAD, Rusije i Italije danas su potvrdili da Srbija i dalje može računati na međunarodnu pomoć.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2014.

15:08

Default images

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport naveo je da će u hitnoj fazi Vladi Srbije biti na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA), a da će, u pristupu dodatnim fondovima solidarnosti, Unija tretirati Srbiju kao da je ona već država članica EU.

"Što se tiče obima podrške, on će zavisiti od procene potreba koja će biti sprovedena u narednih nekoliko nedelja", rekao je Davenport.

On je takođe izjavio da je impresioniran nivoom saradnje i koordinacije među državnim organima i rukovodstvom, kao i odgovorom organizacija
civilnog društva i samih građana Srbije.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm naveo je da je potresen veličinom štete izazvane poplavama, ali i solidarnošću pokazanom i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

Nemačka je, po njegovim rečima, kao i druge zemlje, brzo reagovala i obezbedila tim od 35 stručnjaka sa visoko efikasnom opremom za ispumpavanje vode i oni rade u Kostolcu na zaštiti termoelektrane.

Vilhelm je preneo spremnost Nemačke da se uključi u dugoročne aktivnosti na obezbeđivanju pomoći, dodavši da je već obezbeđeno milion evra kratkoročno, kao hitna pomoć.

"Spremno očekujemo da dugoročno pomognemo i podržimo Srbiju. Pošto smo najveći bilateralni donator Srbije, jasno je da ćemo pomagati Srbiji u narednim mesecima i godinama", istakao je Vilhelm.

On je podvukao da je nemački ministar spoljnih poslova ponudio pomoć ministru spoljnih poslova Srbije, a da će nemačka kancelarka Angela
Merkel u petak telefonom pozvati premijera Aleksandra Vučića kako bi videli šta Nemačka može da učini tokom narednih meseci.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi naveo je da će se u predstojećem periodu sa Vladom Srbije raditi na izradi razvojnih planova kako bi se iz sadašnje prve faze neposredne pomoći prešlo u sledeću fazu, koja podrazumeva obezbeđivanje srednjoročne pomoći kako bi ljudi ponovo stali na noge.

Potom bi se, po njegovim rečima, prešlo u fazu dugoročne razvojne pomoći kako bi bilo vraćeno dostojanstvo ljudima koji su pogođeni poplavama.

"Moja vlada i američke kompanije očekuju saradnju sa drugim vladama i drugim kompanijama i međunarodnim organizacijama, kao i sa Vladom Srbije, kako bi pomogli u ovom procesu, za koji će trebati vremena", rekao je Kirbi.

On je istakao da se pokazalo da postoji dobra volja među građanima Srbije i u srpskoj vladi i da je on siguran da će biti uspeha.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin rekao je da će Rusija nastaviti da pomaže Srbiji u saniranju štete nastale usled poplava,
u skladu s preciznim podacima o konkretnim potrebama koje su premijer i ministri u Vladi Srbije naveli.

Čepurin je podsetio da je Rusija jedna od prvih zemalja koja je Srbiji pritekla u pomoć, poslavši u prvom naletu vremenske nepogode tim od 76 spasilaca u Obrenovac i druga ugrožena područja.

Iz Rusije je, prema njegovim rečima, poslato i 106 tona humanitarne pomoći i opreme za spasavanje ugroženih i za saniranje štete, kao i prehrambenih proizvoda i lekova.

Ambasador italije Đuzepe Manco podsetio je da će Italija od jula ove godine preuzeti šestomesečno predsedavanje EU i da će se zalagati za to da Srbija bude među najvišim prioritetima u Briselu.

Manco je dodao da će biti osigurano da italijanske kompanije koje rade u Srbiji ostanu u Srbiji i da ih još više dođe u Srbiju.

"Premijer Vučić je na sastanku naglasio značaj privrednog rasta koji je sada još značajniji nego ranije. Ja sam siguran da će
italijanske kompanije dolaziti i investirati i u budućnosti", istakao je italijanski ambasador.

Konferencija za novinare na kojoj su se obratili ambasadori održana je po završetku koordinacionog sastanka međunarodnih donatora, posvećenom pružanju pomoći Srbiji u saniranju posledica poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: