Keri i Lavrov za veću ulogu OEBS-a

Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri danas su se u telefonskom razgovoru založili za veću ulogu OEBS-a u Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 03.05.2014.

17:38

Default images

Kako prenosi ruska agencija Itar tass, Lavrov je zatražio od Kerija da SAD iskoriste svoju uticaj i nateraju režim u Kijevu koji je, kako se kaže, pod patronatom Vašingtona i koji je objavio rat sopstvenom narodu, da odmah obustavi borbene operacije na jugu i istoku Ukrajine, povuče trupe i oslobodi uhapšene demonstrante.

Lavrov je istakao da je značajno da OEBS iskoristi svoje kapacitete i utiče na režim u Kijevu da se pridržava Ženevskog sporazuma i pokrene nacionalni dijalog u zemlji, prvenstveno o ustavnoj reformi, prenela je ruska agencija.

Prema rečima američkog državnog sekretara Džona Kerija, on i Lavrov su se saglasili da obojica razgovaraju sa predsedavajućim OEBS Didijeom Burkhalterom o tome kako bi OEBS mogao da "ima veću ulogu u posredovanju radi deeskalacije" u Ukrajini.

"Obojica ćemo izneti ideje kako to da se uradi, bez ikakvih obećanja o tome šta te mogućnosti mogu da proizvedu. Na kraju smo potvrdili našu podršku OEBS-u", rekao je Keri novinarima u Kinšasi, preneo je Rojters.

On je takođe pozdravio oslobađanje vojnih posmatrača OEBS danas, ali je dodao da je za deeskalaciju krize neophodno učiniti više koraka.

A Lavrov je danas obavio i telefonski razgovor sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnje (OEBS) Didijeom Burkhalterom. Oni su pozvali na hitan prekid vatre u Ukrajini i apelovali na sve strane da u potpunosti poštuju sporazum iz Ženeve od 17. aprila, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U telefonskom razgovoru, Lavrov i Burkhalter su se, takođe, saglasili da iskoriste potencijal OEBS-a za otpočinjanje realnog i ravnopravnog dijaloga između vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistoka Ukrajine, preneo je Itar-tass.

Lavrov je pozvao OEBS da utiče na Kijev kako bi obustavio vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine.

"SAD zadovoljne oslobađanjem posmatrača OEBS-a"

Državni sekretar SAD rekao je da su SAD "zadovoljne" oslobađanjem vojnih posmatrača OEBS-a u Ukrajini, ali je pozvao Rusiju da učini više da smiri tenzije u toj zemlji.

Keri je ovo izjavio novinarima po dolasku u Kinšasu, glavni grad Konga.

On je rekao da je važno da Rusija uskrati podršku separatistima koji su zauzeli državne zgrade u desetak gradova u istočnoj Ukrajini.

Takođe je upozorio na mogućnost daljeg zaoštravanja zapadnih sankcija Rusiji pošto ima naznaka da ona nastavlja da se meša u
Ukrajini.

Po navodima Kerija, on i Lavrov su razgovarali o nasilju u Odesi, na jugu Ukrajine, gde je 46 ljudi poginulo juče u požaru koji je izbio tokom sukoba provladinih snaga i njihovih protivnika, i rekli da sve mora da se učini da se nasilje okonča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: