Izlile se i reke Una i Sena

Reke u BiH, uglavnom na području Republike Srpske, posle višednevnih obilnih kiša izlile su se iz korita i poplavile kuće i puteve.

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

10:22

Default images

Po poslednjim podacima hidroloških stanica, kota redovne odbrane od poplava premašena je na rekama Una, Sana, Vrbas i Bosna. Vodostaji reka Vrbas i Vrbanja su u opadanju u odnosu na jučerašnje merenje, dok su vodostaji ostalih reka u porastu, potvrdjeno je u Sektoru za hidrologiju Hidrometeorološkog zavoda RS.

Una i Sana izlile su se iz korita, uglavnom na obradivo zemljište, pa su u Novom Gradu na snazi redovne mere odbrane od poplava. Inače, prema podacima iz Centra za obaveštavanje, u proteklih 10 dana na području novogradske opštine pao je 91 litar kiše po metru kvadratnom.

Zbog izlivanja reke Japre u prekidu je saobraćaj na nekim lokalnim putevima, javila je RTRS. Izlile su se i reke Jablanica, Vrbaška, Jurkovica, Lubina, kao i manji potoci i kanali, zbog obilnih višednevnih kiša.

Nabujale reke izazvale su velike probleme i u banjalučkim naseljima, Gradiški i drugim opštinama. Voda je prodrla u brojne podrume porodičnih kuća, odsečeni su pojedini putevi, a zasadima koje je voda zahvatila preti uništenje. Nezavisne novine objavile su da je najteže stanje u Gradišci, gde su pod vodom brojni seoski putevi, tako da učenici nisu mogli da odu u školu.

Poplavama su zahvaćena i naselja opština Laktaši i Čelinca, a u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu Gradiška - Turjak.

Iz Civilne zaštite u slučaju povećanja vodostaja spremni su za evakuaciju stanovništva, a njihove ekipe i vatrogasne jedinice pomoću čamaca obišle su zarobljena domaćinstva i uručila im hranu i vodu za piće.

Posebno zabrinjavaju prognoze meteorologa koji i za naredne dane najavljuju kišovito vreme, a zabrinuti su i poljoprivrednici za svoje useve.

"Dnevni avaz" je preneo da su sinoć u Orahovici Donjoj kod Gračanice nadošli potoci i poplavili veliki broj kuća. Najteža situacija je u centru Orahovice gde su pod vodom kuće i poslovni prostori, a ugrožena je i stoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: