Subota, 08.03.2014.

16:46

"Držati na ledu sankcije Moskvi"

Predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenio da bi referendum na poluostrvu Krim mogao biti polazna tačka za razumne pregovore.

Izvor: Tanjug

Default images

On je, u intervjuu austrijskom državnom radiju "Oe1", kazao da se predsednik Rusije Vladimir Putin ne može okarakterisati kao "političar koji izaziva katastrofe" i da ne može rusku vojsku poslati protiv Evrope ili Ukrajine.

Nijedan političar, prema njegovim rečima, ne može glavom kroz zid, da svoje ciljeve bez obzira na druge progura.

Fišer je ocenio da je situacija u Ukrajini opasna, ali da još nije dostigla stadijum koji bi išao nepovratno ka konfrontaciji.

Evropa bi, kako je naveo, trebalo da još "na ledu drži" sankcije protiv Moskve, i da ih primenjuje samo postepeno kao poslednje sredstvo.

Čak i u slučaju očekivanog pro-ruskog ishoda planiranog referenduma na Krimu to ne znači da će se odvojiti od Ukrajine, rekao je on dodajući da bi izjašnjavanje moglo biti polazna tačka za odgovorne pregovore.

Fišer je ujedno kritikovao "glupost" ukrajinske prelazne vlade, koja želi da ograniči prava na jezik ruskog naroda, ali i Rusije koja je uputila trupe na Krim, ocenjujući da je to kršenje međunarodnog prava.

Istovremeno je ocenio da treba uzeti u obzir zabrinutost Rusije i u ovom trenutku, pre svega, odustati od mogućeg članstva Ukrajine u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: