"Bolje da sam ostala u zatvoru"

Dve članice ruskog pank benda "Pusi rajot" Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova izašle su iz zatvora, nakon ukaza o amnestiji koji je ranije doneo Putin.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 23.12.2013.

07:12

Default images

Puštanjem na slobodu Aljohina i Tolokonjikova neće odležati dvogodišnju kaznu zatvora na koju su osuđene zbog protesta grupe protiv Putina u jednoj moskovskoj crkvi. Prva je danas izašla Aljohina (25), koja je odmah izjavila da je potez Kremlja urađen samo radi publiciteta, dodavši da bi više volela da je ostala u zatvoru.

"Mislim da ovo nije amnestija, nego skrnavljenje", rekla je Aljohina u izjavi za ruski televizijski kanal "Dožd", navodeći da se ta amnestija odnosi samo na mali deo zatvorenika, prenela je agencija AFP.

"Mislim da ova amnestija ne predstavlja humanitarni čin, već da je svrha toga čist publicitet. Da sam imala izbor da odbijem da budem amnestirana, uradila bih to", istakla je Aljohina.
Beta-AP
Tolokonjikova je puštena nekoliko sati nakon Aljohine, a odmah po puštanju iz zatvora u sibirskom gradu Krasnojarsku, pred kamerama je povikala "Rusija bez Putina!", preneo je Rojters.

Ona je takođe kritikovala zatvorski sistem u Rusiji, ističući da je cela zemlja izgrađena kao kaznena kolonija. "Rusija je izgrađena po modelu kaznene kolonije i zato je toliko važno da promenimo te kaznene kolonije danas da bismo promenili Rusiju", rekla je Tolokonjikova po oslobađanju.

Ona je kazala i da planira da se sastane sa Aljohinom što pre kako bi formirale organizaciju za zaštitu ljudskih prava koja će pomagati političkim zatvorenicima, koristeći se iskustvima tokom godinu dana i sedam meseci provedenih u zatvoru, javio je AFP. "Ne mislim da je ovo vreme protraćeno. Stekla sam jedinstveno iskustvo koje će mi olakšati angažovanje za ljudska prava. Postala sam starija, videla sam državu iznutra, videla sam kakva je mašinerija totalitarizma", kazala je Tolokonjikova.

Ona je istakla da se njena stanovišta nisu promenila za sve vreme otkako je uhapšena zbog izvođenja "pank molitve" u centralnoj moskovskoj Katedrali Hrista Spasitelja, protestujući zbog predsedničke kampanje Vladimira Putina.

"Zatvorenike treba tretirati kao normalna ljudska bića, a ne kao đubre", rekla je Tokolonjikova, naročito pominjući boravak u kaznenoj koloniji u Mordoviji u centralnom delu Rusije, gde, kako je rekla, "ljude ubijaju moralno i fizički".

Tolokonjikova je veći deo kazne provela u Mordoviji, a u septembru je u otvorenom pismu oštro kritikovala upravu zatvora. Ona je tada navela da se zatvorenici tretiraju kao robovi, da im se daje pokvarena hrana i uskraćuju osnovne potrebe i medicinska nega. Ubrzo je stupila u štrajk glađu, a zatim je prebačena u drugi region.

Aljohinoj i Tolokonjihovoj zatvorske kazne ističu u martu, ali su amnestirane na Putinov predlog, jer su, kako je obrazloženo, obe majke male dece. Treća članica benda Jekaterina Samucevič je oslobođena početkom ove godine pošto je uložila žalbu na presudu.

Podsetimo, osim članica grupe "Pusi rajot", ruski predsednik je pre par dana pomilovao i bivšeg ruskog tajkuna Mihaila Hodorkovskog. Takođe, amnestirano je još 30 aktivista "Grinpisa", koji su bili u pritvoru zbog protesta na naftnoj platformi u severnom delu Barencovog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: