Odlikovanja za srpske plave šlemove

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani u šest mirovnih misija UN nastavljaju da dobijaju priznanja za svoj rad.

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

18:52

Default images

Komandant Sektora "Istok" u misiji UN u Libanu, španski brigadni general Fernando Lopez del Pozo, odlikovao je nedavno medaljama UN za revnosnu službu 34 pripadnika srpskog kontingenta, saopštila je Vojska Srbije.

Na vojnoj svečanosti koja u bazi UN 7-2 "Migel de Servantes", blizu grada Maržajuna u južnom Libanu, srpskim vojnicima su dodeljena odličja zajedno sa pripadnicima španske i salvadorske vojske.

Uz zahvalnosti za nesebičan i stručan doprinos tokom šestomesečnog angažovanja na očuvanju mira i bezbednosti u ovom delu Bliskog istoka, general Del Pozo je pripadnicima pešadijskog voda i štabnim oficirima poželeo dobro zdravlje i uspešnu vojničku karijeru.

U komandi mirovne misije UN na Kipru 45 pripadnika Vojske Srbije, koji su bili angažovani u toj misiji, dobilo je u februaru prošle godine medalje UN za vreme provedeno u misiji, saopsteno je tada iz Vojske Srbije.

Da uspešno angažovanje srpkih "plavih šlemova” u očuvanju globalnog mira nije retkost, pokazuje i svečanost, u septembru 2011, u slovačkom gradu Trenčinu, kada su srpskim mirovnjacima takođe uručena odličja UN.

Medalje su tada dobili major Zoran Nestorović, zastavnik Srđan Vidaković i stariji vodnik Viktor Urošević, koji su na Kipru bili u sastavu slovačko-mađarskog kontigenta mirovnjaka.

O sposobnosti i profesionalnosti srpskih "plavih šlemova” govori i to što im je u julu 2010. bilo povereno da brinu o sanitetskom obezbeđenju generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, koji je tada boravio u Kongu.

Za uspešno angažovanje, u oktobru 2009, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Rima Salah uručila je članovima hirurškog tima Vojno-medicinske akademije, angažovanim u mirovnoj misiji u Čadu, specijalne medalje za visoke stručne doprinose i izuzetan angažman.

Ista odličja članovima šestočlanog vojno- sanitretskog tima Srbije, koji su bili anagžovani u toj mirovnoj misiji u sastavu norveškog kontigenta uručio je i komandant mirovne operacije "Minurcat" u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Uz Liban i Kipar, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuju u mirovnim misijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače i na bliskom Istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: