Mišković odgovarao o vezi s Šarićem

Miroslav Mišković je nešto više od dva sata davao izjavu policiji u svojstvu građanina o navodnim vezama svojih kompanija sa firmama Darka Šarića, saznaje B92.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 17.10.2013.

09:58

Default images

Mišković je na poziv policije stigao u PU Novi Beograd jutros oko 10 časova, a iz zgrade je izašao oko 12 i 20 časova, ne želeći da daje izjave za novinare.

Mišković nikada nije komentarisao medijske navode da ima poslovne veze s Darkom Šarićem, čovekom u koga tužilaštva više zemalja upiru prstom kao u jednog od najvećih narko-bosova.

Policija ipak sumnja da je on oprao milione evra preko svojih firmi za račun Šarića.

Kako B92 nezvanično saznaje, Miroslav Mišković je u policiji trebalo da objasni devizne novčane transakcije između "Ist Jurop investment fonda" i kiparske firme "Grejt investment korporejšn", iza kojih, kako se sumnja, stoji on i firme "Fajnenšel ejndžels" iza koje pak stoji Darko Šarić. Nezvanično, sumnja se da su Miškovićeve firme uplatile oko pet i po miliona evra Šarićevoj firmi za konsultantske usluge.

Međutim, iz Delte su demantovali bilo kakve veze te kompanije, zaposlenih u njoj, kao i vlasnika i članova njegove porodice sa inkriminisanim osobama.

O prijateljstvu Miškovića i Šarića 2010. za B92 je govorio Stanko Subotić, koji je u emisiji "Između redova" povodom afera koje su se otvarale rekao da se "zna da su braća Šarić prijatelji Marka Miškovića, sina vlasnika Delte".

Ipak, kako nezvanično saznajemo, istraga ide i ka tome da se dokaže umešanost Šarića u izgradnju stambeno-poslovnog prostora "Belvil". Policija na tom slučaju radi po naredbi Tužilaštva za organizovani kriminal.

Policija, prema nalogu tužilaštva, istražuje sumnje da je finansiranje izgradnje naselja "Belvil" išlo preko "Hipo alpe adrija banke internacional ag Klagenfurt" i holandske kompanije "Hipo grup Nederland" iz Holandije. Upravo ta kompanija je u vidu kreditiranja ubacila 100 miliona evra, za koje se sumnja da je za Šarića oprala Miškovićeva firma.

Tomanović: Miškoviću priređena medijska sačekuša

Zdenko Tomanoviæ (Tanjug)
Advokat Zdenko Tomanović, koji zastupa optuženog predsednika "Delte" izjavio je da je Miškoviću danas priređena "medijska sačekuša" kao odgovor na odluku Ustavnog suda Srbije koji je proglasio neustavnim i nezakonitim produženje pritvora njegovom klijentu.

"Stigla je medijska sačekuša za jedno rutinsko svedočenje građanina o nepostojanju poslovnih odnosa bilo koje od preko stotinu firmi iz poslovnog sistema 'Delta' sa pojedinim pravnim licima, interesantnim za policiju", rekao je Tomanović Beti.

"Ne postoji nijedan pravni ni činjenicni osnov za bilo kakvu sumnju da je postupanje Miroslava Miškovića, ni članova njegove porodice ili bilo koje firme iz Deltinog sistema bilo suprotno zakonu", istakao je Tomanović.

"Postupanje službenog lica policije i nadležnog tužioca, koji su kao i Mišković i njegov advokat, bili neprijatno iznenađeni pokušajem medijske kriminalizacije ove građanske obaveze, bilo je u skladu sa najvišim profesionalnim standardima", naveo je Tomanović.

Podsetimo, vlasnik Delta holdinga i njegov sin ranije su optuženi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, trenutno se brane sa slobode, a nedavno je održano pripremno ročište u tom slučaju.

Optužnica u tom slučaju podignuta je protiv Miroslava i Marka Miškovića i još devet lica, a vlasnik Delte pušten je 23. jula iz pritvora u kom je proveo više od sedam meseci, nakon što je njegova kompanija uplatila jemstvo od 12 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti.

Njemu je privremeno oduzet pasoš i određena mu je mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja svakog prvog radnog dana u mesecu policiji.

Veza Miškovićev sin?

Marko Miškoviæ (Tanjug, arhiva)
Iako Mišković nikada nije komentarisao medijske navode da ima poslovne veze s Šarićem, njegovog sina Marka u vezu sa odbeglim narko-bosom doveo je jedan od Šarićevih saradnika i optuženi u procesu za pranje para stečenih preprodajom kokaina Nebojša Jestrović na suđenju pred Specijalnim sudom, govoreći o saradnji preko dve ofšor kompanije registrovane u Sjedinjenim Američkim Državama, podseća Tanjug.

Beogradski mediji preneli su ranije da je Jestrović, koji je bio direktor preduzeća "Municipijum S", pored ostalog, tokom izlaganja svoje odbrane govoreći o tokovima novca rekao da je ofšor preduzeće "Finansijski anđeli", koje je osnovano u Delaveru u SAD, radilo 2007. godine usluge konsaltinga za preduzeće "Grejt investments", iza kojeg je stajao Marko Mišković.

U optužnici za pranje kokainskog novca "Municipijum S" i "Finansijski anđeli" pominju se kao firme preko kojih je Šarić oprao više od 20 miliona evra, ali je Jestrović tvrdio da one nemaju nikakve veze sa Šarićem.

Jestrović je ukazao da je bilo problema s plaćanjem usluga koje su "Finansijski anđeli" radili za "Grejt investments", i da je tim povodom otišao na sastanak s Miškovićem.

Prisutni su, kako je rekao, bili i Predrag Milosavljević (takođe optužen da je prao pare za Šarica), kao i jedan službenik Bezbednosno-informativne agencije. "Ni tada nije platio, nego tek posle drugog sastanka, jer mu je odgovaralo da prebacuje pare s računa na račun", rekao je tada Jestrović, koji je jedan od najbližih saradnika odbeglog narko-bosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: