Najrobi: Okončana kriza, 72 žrtve

Završena je akcija protiv somalijskih terorista koji su zaposeli tržni centar u Najrobiju, a poginula su, koliko se zna, 72 čoveka, objavio predsednik Kenije.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 24.09.2013.

08:03

Default images

Predsednik Uhuru Kenijata je u govoru naciji najavio trodnevnu nacionalnu žalost koja počinje sutra, u sredu.

Predsednik je rekao i da su se tokom četvorodnevne borbe srušila tri sprata tržnog centra, te su mnoga tela zatrpana.

Prema njegovim rečima, snage bezbednosti Kenije su "posramile i pobedile napadače" nakon četiri dana krvave opsade tržnog centra
Vestgejt.

Agencija AP je objavila, po nepotpunom saznanjima, da su među poginulima u terorističkom napadu i državljani Australije, Holandije, Perua, Gane, Velike Britaniej, Francuske, Indije, Kanade, Kine, Južne Afrike.

U napadu su poginuli i rođaci kenijskog predsednika Uhurua Kenijate.

"Ove kukavice će se suočiti sa pravdom, kao i njihovi saučesnici i patroni, gde god da se nalaze", rekao je Kenijata.

Trojica kenijskih vojnika preminula su od rana zadobijenih u okršaju s teroristima koji su zauzeli tržni centar u Najrobiju.

Islamski teroristi ranili su ukupno 11 vojnika, od kojih su trojica podlegla povredama, prenele su agencije.

U Vestgejtu još nema znakova da su kenijske trupe završile operaciju.

Dva kenijska vojnika koja su do skora bila u tržnom centru rekla su Asošiejted presu, neposredno pred Kenijatino televizijsko obraćanje, da je operacija praktično završena, ali da trupe još pretražuju gradjevinu i da nisu još očistile sve prostorije.

U razmeni vatre ubijeno je pet ekstremista, a 11 ih je uhapšeno, objavio je predsednik.

Kenijski zvaničnici ranije su saopštili da su svi taoci iz tržnog centra u Najrobiju oslobođeni i da je kriza završena. Međutim, El Šašab tvrdi da borci još drže taoce.

Policija je čak na Tviteru saopštila da deaktivira eksploziv koji su teroristi ostavili.

Akcija spasavanja talaca je trajala i jutros, četvrtog dana talačke krize, a pre podne je javljeno da se veruje da u "Vestgejtu" ima još nekoliko terorista.

Neimenovani izvor je rekao AP-u da su preostali napadači, pripadnici grupe El-Šabab locirani i izolovani oko jednog kazina na jednom od spratova kompleksa. Sporadična pucnjava se čula i jutros, a pripadnici terorističke grupe El Šabab tvrde da još drže nekoliko talaca, što su saopštili preko svog naloga na Tviteru.

Još se nije zvanično obratila vojska.

Bezbednosni izvori su ranije potvrdili da je veći broj talaca spasen i evakuisan u vojnu bolnicu.

Odgovornost za napad na tržni centar preuzela je militantna somalska grupa El-Šabab, povezana s Al-Kaidom, a objavljeno je da među njima ima i više stranih državljana, među kojima su i Amerikanci i Britanci. Spekuliše se da iza akcije stoji Britanka, poznata kao Bela udovica, supruga jednog od bombaša iz londonskog metroa 2005.

Napad je počeo u subotu oko podneva kada su naoružane osobe ušle u kompleks, bacile bombe i pucale iz automatskog oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kenije navelo je jutros da veruje da su oslobođeni svi taoci. Prema predstavniku vlade Manou Esipisu, specijalne snage u kompleksu pretražuju jednu po jednu prostoriju. "Smatramo da su svi taoci evakuisani, ali ne želimo ništa da rizikujemo", rekao je on.

Vojska je saopštila da je u ponedeljak u žestokim borbama ranjeno troje njenih pripadnika. Specijalne jedinice ubile su tog dana najmanje trojicu napadača, a nekoliko njih su ranili.

Izvori kenijskih bezbednosnih snaga i zapadni obaveštajci rekli su da su u akciji protiv napadača učestvovale i izraelske snage, zajedno s britanskim i američkim agentima.

Kenijska policija saopštila je sinoć da je privela najmanje desetoro ljudi, osumnjičenih za učestvovanje u terorističkom napadu u tržnom centru, kao i da su "do sada ubijena trojica terorista", dok je "njih nekoliko ranjeno".

Operacija se nastavlja, a vojska je "zatvorila sve puteve za eventualno bekstvo", navelo je sinoć ministarstvo, dodajući da su šanse da neki od terorista pobegne "veoma male".
Somalski pobunjenički pokret El Šabab, koji je povezan sa Al Kaidom, preuzeo je odgovornost za napad u tržnom centru "Vestgejt", navodeći da je masakr "direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gde se vojnici Afričke unije bore protiv islamista".

U međuvremenu, kenijska policija ispituje navode da iza napada ekstremističke grupe El Šabab na tržni centar u Najrobiju stoji Britanka Samanta Lutvejt (29), poznata kao Bela udovica, čiji je muž učestvovao u bombaškom napadu na londonski metro 2005. godine.

Grupa El Šabab je u nedelju na svom nalogu na "Tviteru" napisala da blisko sarađuje sa tom ženom, a sumnja se da je ona među maskiranim napadačima koji i dalje drže neke civile kao taoce u tržnom centru "Vestgejt" u kenijskoj prestonici, navode svetski mediji.

Američki predsednik Barak Obama nazvao je juče napad u tržnom centru u kenijskoj prestonici Najrobiju "strašnim nasiljem" i rekao da će Sjedinjene Američke Države pružiti Keniji svu potrebnu pomoć. "Mi smo uz vas (Keniju) protiv strašnog nasilja koje se dogodilo", rekao je Obama tokom sastanka s predsednikom Nigerije Džonatanom Gudlakom u Njujorku.

Obama je dodao da napad u Najrobiju pokazuje da međunarodna zajednica treba da se suprotstavi "besmislenom nasilju" koje, kako je rekao, čine grupe kao što je El Šabab, organizacija somalskih islamista koja je preuzela odgovornost za napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: