Ova žena je iza napada u Najrobiju?

Teroristima koji su u kenijskom tržnom centru ubili 68 ljudi zapoveda 29-godišnja Samanta Levtvajt, "bela udovica" jednog od napadača na londonski metro.

Izvor: B92, Jutarnji list

Ponedeljak, 23.09.2013.

12:54

Default images

Kako tvrdi britanski Dejli mejl, a prenosi zagrebački Jutarnji list, ona je Britanka, a njen muž Džermejn Lindsej bio je jedan od terorista koji su se 7. jula. 2005. razneli tokom terorističkih napada u Londonu.

Britanski list piše i da je njeno ime teroristička grupa El-Šabab, koja je preuzela odgovornost za napad na tržni centar u Najrobiju, objavila na Tviteru, zajedno sa imenima još osmoro "zapadnjaka" za koje tvrdi da učestvuju u napadu. "Šerafija Levtvajt poznata i kao Samanta je hrabra dama. Mi smo srećni što je imamo u svojim redovima", napisali su na Tviteru pripadnici El- Šababa, navodeći muslimansko ime koje sada koristi ta Britanka.

Prema tvrdnjama te terorističke grupe povezane sa Al-Kaidom su i Londonci Liban Adam (23) i Ahmed Nasir Širdun (24).

Kako piše "Dejli mejl", i pripadnici kenijske vojske smatraju da je Samanta Levtvajt "mozak" operacije u Najrobiju. "Ona sve kontroliše, ta muzungu (bela) žena. Ona im naređuje šta da rade", rekao je jedan vojnik.

Irski "Independent", pak, piše da je ona poreklom Irkinja, koja je 2005., tada još u tinejdžerskoj fazi, nekoliko nedelja nakon napada u Londonu, zajedno sa dvoje dece koje je imala s jednim od londonskih bombaša – nestala.

Njeno ime ponovo se pojavilo 2011. godine, kada je jedva uspela da izbegne hapšenje, nakon što je policija u njenom stanu u Mombasi pronašla hemikalije slične onima koje je njen suprug koristio za izradu bombe koju je detonirao na londonskoj stanici Kings Kros.

Tragajući za njom, policija je u jednoj vili blizu turističkog hotela, pronašla municiju, detonatore, automatsku pušku i gomilu novca, a Levtvajtova, koja je tada putovala pomoću lažnog južnoafričkog pasoša na ime Natali Faj Veb opet je nestala. Kenijska policija tada ju je optužila da je htela da "našteti nevinim civilima" pomoću eksplozivne naprave.

Optuživali su je i da je glavna finansijerka Al -Kaide na istoku Afrike, da finansira regrutovanje i krijumčarenje mladih muslimana u terorističke kampove za obuku u Somaliji i da tamo obučava i vlastiti ženski džihadistički tim.

"Dejli mejl" piše i da su tokom talačke krize militanti ubijali muškarce, žene i decu koji nisu znali da izrecituju stihove Kurana ili nisu znali da kažu kako se zvala majka proroka Muhameda.

Svojim su žrtvama, navodno, odsecali šake i palili im lica kako bi ih bilo teže identifikovati. Tvrdi se i da je ta grupa dobro organizovana, ima velike količine municije i naočare za noćni vid. Uništili su nadzorne kamere u zgradi kako policija i vojska ne bi mogli da prate njihove poteze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: