Pola pobunjenika su ekstremisti

Džihadisti i tvrdokorne islamističke grupe čine polovinu sirijskih pobunjeničkih snaga koje se bore protiv predsednika Sirije, pokazuje jedna britanska studija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2013.

08:12

Default images

Studija britanske izdavačke kuće specijalizovane za vojne teme "IHS Džejns" procenjuje da ima oko 100.000 pobunjenika koji se bore protiv Asadovog režima, prenela je agencija AFP.

Međutim, pobunjenici su rascepkani na više od 1.000 ekstresmitičkih grupa od kako je pre više od dve godine započelo nasilje koje je preraslo u građanski rat u Siriji.

Oko 10.000 džihadista bori se za grupe povezane sa terorističkom mrežom Al Kaidom, a njih 30.000 do 35. 000 su tvrdokorni islamisti, koji se razlikuju od džihadista u tome što su skoncentrisani samo na konflikt u Siriji, a ne na globalnu borbu islamista.

"Ako zapad bude delovao kao da nije zainteresovan da ukloni Asada, umereni islamisti će verovatno time biti gurnuti ka ekstremistima", smatra autor studije Čarls Lister.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: