Keri i Lavrov za stolom i noćas

Razgovori američkog i ruskog zvaničnika Džona Kerija i Sergeja Lavrova u Ženevi biće nastavljeni i tokom večeri kao i sutra u potrazi za postizanjem dogovora.

Izvor: B92

Petak, 13.09.2013.

21:56

Default images

Ovo je večeras izjavila je predstavnica za štampu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

"Ostajemo do daljeg, verovatno će dogovor biti finalizovan, možda i noćas", rekla je ona novinarima u Ženevi gde su se sastali Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, preneo je Rojters.

"To je znak da se napreduje sa pregovorima. Sada je to proces u kojem se radi na nečem suštinskom", dodala je portparolka.

I izvor u ruskoj delegaciji potvrdio je agenciji Itar-Tass da će razgovori dve strane biti nastavljeni noćas i sutra.

Izvor je dodao da za sada nije poznato da li će večeras biti objavljeno neko saopštenje.

Ukoliko bi susret bio nastavljen i sutra, to bi bio treći dan razgovora Lavrova i Kerija posvećen pitanjima vezanim za uspostavljanje međunarodne kontrole nad sirijskim hemijskim oružjem, navodi ruska agencija.

Zamenica portparola Stejt departmenta Mari Harf izjavila je ranije večeras da Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti taktiku odugovlačenja oko Sirije.

Sastanci i sa Kofijem Ananom

Nešto ranije večeras Itar-Tass je objavio da će se Lavrov sastati sa bivšim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom u Ženevi.

Anan je, prenosi Itar-Tass, već razgovarao s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Anan je ranije rekao da se nada pozitivnom ishodu razgovora Lavrov-Keri o sirijskom hemijskom oružju.

Keri i Lavrov juče su u Ženevi otpočeli razgovore o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, ali su se na samom početku pojavila razilaženja u stavovima o američkim pretnjama vojnim napadom.

Rusija, ključni saveznik Sirije, predložila je da Damask preda svoje hemijsko oružje kako bi se izbegao vojni napad SAD.

Itar-Tass navodi da su, prema izvoru iz ruske delegacije, razgovori, u kojima učestvuju i ruski i američki stručnjaci, protekli u konstruktivnoj atmosferi i da proces nije beznadežan.

Inače, najavljeno je da će se ministri spoljnih poslova Francuske, Velike Britanije i SAD sastati u ponedeljak, u Parizu na ručku, kako bi razmotrili krizu u Siriji.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Francuske Filip Lalio je ranije danas izjavio da saopštenje Sirije da se pridružila sporazumu o zabrani hemijskog naoružanja nedovoljno, zatraživši, u ime Vlade Francuske, donošenje obavezujuće rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

21 h

Podeli: