Izrael presreo raketu iz Egipta

Izrael je presreo i uništio raketu ispaljenu tokom noći sa egipatske teritorije na grad Ejlat na obali Crvenog mora, objavio je izraelski javni radio.

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2013.

09:19

Default images

Organizacija salafista Mudžahedin šura savet, koja deluje u pojasu Gaze i na Sinaju, preuzela je odgovornost za napad.

U saopštenju, ta organizacija ističe da je raketa ispaljena u znak odmazde za ubistvo četiri pripadnika druge takve organizacije Ansar Bajt al Makdis u petak, u napadu za koji tvrdi da ga je izveo bespilotni jevrejski avion.

"Ejlat i drugi jevrejski gradovi neće uživati bezbednost, turizam, ni ekonomiju. Jevreji će platiti za krv boraca džihada", navedeno je u poruci, kako prenose izraelski mediji.

Dodaje se da su Jevreji u strahu trčali u podzemna skloništa i da su visoki zvaničnici počeli da daju kontradiktorne izjave o broju raketa koje su pogodile grad.

"Mi tražimo od Alaha da im utera strah u kosti. Sinaj, njegovi ljudi i njegova plemena su nepobedivi i cionistička taština neće uspeti da ih ponizi", zaključuje se u saopštenju.

Egipatski mediji navode da su egipatske bezbednosne snage krenule u potragu za mestom odakle je raketa ispaljena ka Izraelu.

Jedan egipatski bezbednosni izvor naveo je da preliminarni rezultati istrage pokazuju da je raketa ispaljena blizu granice.

U ranijim izveštajima, koji se pozivaju na palestinske izvore, rečeno je da je Ansar Bajt al Makdis, koji takođe operiše na Sinaju, preuzeo odgovornost za raketu koju je presreo raketni štit Gvozdena kupola.

Četiri člana te organizacije su ubijena u petak kraj grada Rafe u vazdušnom udaru koji su strani mediji pripisali izraelskoj vojsci.

Jutros oko jedan sat posle ponoći Gvozdena kupola kraj Ejlata presrela je raketu ispaljenu na stambeni deo grada. Izraelska hitna pomoć je saopštila da su dve osobe pretrpele šok. Poznavaoci prilka navode da je to prvi put da je raketni štit oborio raketu uperenu na luku Ejlat na Crvenom moru na krajnjem jugu Izraela.

Nije prvi put da je raketa ispaljena na Ejlat, ali je prvi put da ju je Gvozdena kupola presrela, rekao je Dani Arditi, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost za izraelski vojni radio. Gradonačelnik Ejlata Meir Jicak Halevi izjavio je da nije bilo panike i da misli da se vojska pripremila najbolje moguće s pojačanim odbrambenim štitom da zaštiti Ejlat i turiste i da bi se građani osećali bezbedno.

Nasilje na Sinaju je pojačano nakon što je dugogodišnji egipatski lider Hosni Mubarak, saveznik Izraela, zbačen s vlasti početkom 2011. Kada je prošlog meseca vojska zbacila njegovog naslednika, islamistu Muhameda Morsija, nasilje je ponovo eskaliralo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: