Radnica "Glasnika" se nije pojavila

Saslušanje pred istražnim sudijom radnice štamparije Službenog glasnika osumnjičene za krađu testova iz male mature odloženo je, pošto se ona nije pojavila.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

08:42

Default images

Saslušanje je odloženo za drugu polovinu avgusta, jer su od istražnog sudije tražili da odbranu iznesu u prisustvu izabranih branilaca, koje za danas nisu obezbedili.

Istražni sudija po predlogu tužilaštva za sprovođenje istražnih radnji danas je trebalo da ispita Zoricu Matić, koja se sumnjiči za krađu testova, kao i Željka Cvetkovića, Nenada Mijalkovića i Draganu Dončić, osumnjičene da su izvršili krivično delo prikrivanje. Svih četvoro su se pojavili pred sudijom, ali su se u kabinetu zadržali tek po nekoliko minuta.

Matićeva, koja je danas trebalo da prva izloži svoju odbranu u 10 časova, kod sudije je došla posle svih ostalih osumnjičenih, pošto je navodno mislila da je njeno ročište u 13 sati.

Inače, po zakonu, za ova krivčna dela prisustvo branilaca nije obavezno, osim ukoliko okrivljeni to izričito žele. Tužilaštvo tereti Matićevu da je od 6. do 12. juna kao radnik za pakovanje testova u Javnom preduzeću "Službeni glasnik" ukrala tri kombinacije testova iz srpskog i dva iz matematike, tako što ih je stavila u svoj grudnjak, dok je treću kombinaciju testa iz matematike fotografisala.

Sumnja se da je kombinacije dala ostalim osumnjičenima, a sve je radila radi sticanja protivpravne imovinske koristi. Matićeva se tereti za običnu krađu jer, kako su u sudu objasnili, testovi nemaju karakter službene tajne. Tako su i za krađu i za prikrivanje zaprećene iste kazne - do tri godine zatvora ili novčana kazna. Predlog tužilaštva za istražne radnje podnet je sudu 25. juna, nekoliko dana nakon hapšenja Matićeve i ostalih. Oni se svi, međutim, brane sa slobode.

Zbog "provaljivanja testova" rezultati polaganja male mature ove godine se nisu vrednovali za upis u srednje škole. U široj javnosti se vodi rasprava o odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića za aferu "mala matura".

Podsetimo, zbog otkrivanja ove afere mala matura je poništena, a učenici će se upisivati u srednje škole na osnovu uspeha u osnovnoj školi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: