"Po prosveti i nauci smo već u EU"

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da će se tokom pregovora sa EU otvarati i pitanja obrazovanja i nauke i da Srbija razgovore apsolutno spremno dočekuje.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2013.

11:04

Default images

"Možda više nego i u jednoj drugoj oblasti u prosveti i nauci mi smo već godinama deo evropskih projekata i po onome što smo postigli u toj oblasti mi smo već članica EU, samo što nema ko to i formalno da potvrdi", rekao je Obradović.

Ministar je dodao i da su pre dve nedelje u Evropskoj komisiji u Briselu vođeni razgovori o vrednostima našeg obrazovnog sistema i da je Srbija dobila odlične ocene za ono što radi u sistemu obrazovanja i nauke.

On je na skupu, povodom ispraćaja oko 200 srpskih studenata koji u programu Erazmus mundus odlaze na postdiplomske studije u zemlje EU, rekao da je strateški cilj Srbije da poveća broj visokoobrazovanih i kvalitet obrazovanja.

Obradović je studentima poželeo da uživaju u danima, nedeljama i mesecima tokom kojih će studirati u inostranstvu, ali i da se trude da nauče što više.

"Kada se vratite u Srbiju da pomognete svojim kolegama, upoznajte ih i sa elementima obrazovnog sistema u inostranstvu, a dok ste tamo, govorite malo i o Srbiji", poručio je ministar u Klubu poslanika.

Studentima se, rekao je Obradović, pruža prilika da prenesu vrednosti visokog obrazovanja koje Srbija ima u inostranstvo, gde je ono visoko cenjeno.

Ministar je naveo i da naša zemlja ima odlično i kvalitetno brazovanje, ali da je problem što privreda ne funkcioniše onako kako bismo želeli i što nema dovoljno dobre saradnje privrede i univerziteta.

"Voleli bi da naši privrednici podržavaju studente i da i oni ulažu u visoko obrazovanje i da, na primer, ostvare saradnju sa različitim katedrama na fakultetima", rekao je Obradović.

Evropska komisija već osmu godinu dodeljuje u programu Erazmus mundus studentima i nastavnom osoblju iz Srbije stipendije za cele poslediplomske studije, odnosno master ili doktorske programe i za razmenu studenata.

Oko 900 studenata iz Srbije već je koristil stipendije tog programa, a stipendisti su boravili na univerzitetima u zemljama EU i stekli zajedničku, dvostruku ili višestruku diplomu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

227 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: