Nestašica insulina samo u Beogradu

Insulina ima u svim apotekama u Srbiji, osim u državnim apotekama u Beogradu, koje će od ponedeljka biti u mogućnosti da po kratkom postupku nabave taj lek.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2013.

21:32

Default images

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže da je za to odgovoran menadžment Apotekarske ustanove Beograd i da je obavestila njenog osnivača, grad Beograd o tome i zatražila da preduzme određene mere.

"Oni koji su razmišljali o prelasku na centralne nabavke i na jedan nov način snabdevanja u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama su napravili određene rezerve. Beogradska apotekarska ustanova to nije uradila i samo tamo nema insulina. Od ponedeljka će doći do sklapanja ugovora i oni će po kratkom postupku nabaviti insulin i imaće ga i oni", objašnjava Đukić Dejanović.

Ministarka je za RTV rekla da u Srbiji postoje dovoljne količine insulina, da ga građani mogu naći u svim apotekama u Srbiji i, kada je Beograd u pitanju, ako ne u državnim, onda u privatnim apotekama.

Kako je istakla, svi državni subjekti, uključujući i apoteke, morali su da se pripreme za drugačije snabdevanje.

"U ovom slučaju je reč da se nisu prilagodili zakonskim odredbama koje su na snazi dve godine. Razlog za nedostatak insulina je kašnjenje javnih tendera i postupka nabavki. Apotekarska ustanova Beograd se nije snašla", rekla je ministarka zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: