Čudo u Daki - živa posle 17 dana

Spasilački timovi u Daki izvukli su živu ženu iz ruševina fabričke zgrade 17 dana nakon rušenja i tragedije u kojoj je poginulo više od 1.000 ljudi.

Izvor: B92

Petak, 10.05.2013.

11:59

Default images

Žena po imenu Rešmi bila je zarobljena ispod zgrade, u podrumskim prostorijama i nema ozbiljnije povrede. Spasioci su joj odmah doneli hranu, vodu i bocu s kiseonikom.

Vojni timovi kažu da su zaustavili tešku mašineriju čim su locirali mesto gde bi mogla da bude preživela osoba, koja im je na poziv mahnula rukom kroz ruševine.

"Žena se nalazila u procepu između greda i stuba. Zove se Rešmi. Najverovatnije je imala zalihe vode ili je pila vodu koju smo upumpavali u zgradu", rekao je šef vatrogasnog tima Ahmed Ali za Frans pres.

Potraga traje već 17 dana, a osim u prvim satima nakon nesreće, ovo je prvi put da je pronađen neko živ u ruševinama. Čim se pročula vest da ima neko živ u ruševinama, na mestu tragedije okupila se masa ljudi, koja je spasavanje žene u ljubičastoj haljini pozdravila aplauzima.

"Ona je u neverovatno dobrom stanju s obzirom na sve šta je preživela prethodnih 17 dana. Mogla je čak i da hoda", rekao je jedan od spasilaca nakon što je Rešmi hitno prebačena u najbližu bolnicu.

Spasilački timovi procenjuju da su neposredno nakon rušenja zgrade izvukli oko 2.500 ljudi, ali su nakon 72 sata saopštili da ne veruju da više ima preživelih.
Foto: Tanjug/AP
Ranije je saopšteno da se broj žrtava tragedije u fabričkoj zgradi u predgrađu Dake tokom noći popeo na 1.035.

Procenjeno je da je oko 3.000 radnika bilo u kompleksu Rana Plaza kada se zgrada srušila u ranim jutarnjim satima 24. aprila. Većina je radila za platu od 40 dolara mesečno, uglavnom za zapadne tekstilne kompanije kao što su britanski Prajmark i španski Mango.
Foto: Beta/AP
Preliminarna istraga utvrdila je da je do nesreće došlo zbog pomeranja četiri ogromna generatora na višim spratovima zgrade. Arhitekta zgrade rekao je francuskoj agenciji da je projektovao zgradu za šoping centar i kancelarije, a ne za fabriku.

Policija je uhapsila 12 ljudi, medju kojima su i vlasnik zgrade i četvorica vlasnika fabrika, koji su primorali zaposlene da dodju 24. aprila na posao iako su se prethodnog dana pojavile pukotine u zgradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: