Vlada Italije položila zakletvu

Novi premijer Italije Enriko Leta i 21 ministar njegovog kabineta položili su danas zakletvu pred predsednikom zemlje Đorđom Napolitanom.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 28.04.2013.

10:22

Default images

Senku na ovu ceremoniju bacio je incident ispred sedišta vlade, Palate Kiđi, gde je za sada nepoznati napadač, koji je priveden, ispalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja i ranio dvojicu karabinjera.

Aktuelna vlada formirana je tek dva meseca posle parlamentarnih izbora održanih 24. i 25. februara, na kojima nijedna od partija nije osvojila veću prednost, pa je odsustvo većine u Senatu (gornjem domu) prinudila dve glavne suprotstavljene snage da formiraju koalicionu vladu.

Leta predstavlja levocentrističku Demokratsku stranku, kao i devet ministara.

Naročitu ulogu u kabinetu dobija vicepremijer - sekretar partije desnog centra Narod slobode Anđelino Alfano, koji je istovremeno i ministar unutrašnjih poslova.

Šef diplomatije postala je jedna od vođa Radikalne partije Ema Bonino, a na čelu ministarstva privrede je generalni direktor Banka d'Italije Fabricio Sakomani.
Enriko Leta (Foto: Beta, AP)
Pojavilo se i novo ministarstvo - za integraciju i pitanja imigranata, na čijem je čelu prva tamnoputa ministarka u istoriji zemlje, poreklom iz Demokratske Republike Kongo, Sesil Kuenž.

Mnogi od njih na svečano polaganje zakletve došli su u Prazničnu salu predsedničke palate Kvirinale sa prijateljima i rođacima, navode agencije.
Na ceremoniju je senku bacio incident ispred sedišta premijera, Palate Kiđi, na manje od kilometar dalje, gde je za sada nepoznati napadač upucao i ranio dvojicu karabinjera.

Napadač je ranjen i uhvaćen, a motivi njegovog postupka za sada su nepoznati.

Prema izveštajima italijanskih medija, ne isključuje se mogućnost da je bio psihički neuravnotežen, a pretpostavlja se da je poreklom sa severa Afrike.

Više žena i podmlađena vlada u Rimu

"Nova podmlađena vlada", "Odlazi stara garnitura", tako italijanska štampa piše o novoj italijanskoj vladi predvođenoj premijerom Enrikom Letom, ističući da se radi o prvoj vladi koja je ujedinila levicu i desnicu.

"Više žena i mladih", navodi ugledni list Korijere dela sera komentarišući prisustvo sedam žena među 21 ministrom, što je rekord za Italiju.

List pozdravlja i činjenicu da je vlada podmlađena i da je prosek godina njenih ministara sada 53 godine, što je za deset godina manje od proseka tehničke vlade Marija Montija.

Kako ocenjuju kolumnisti tog dnevnika, sastav nove vlade odgovara "povratku u realnost" (devet ministara iz Demokratske stranke, pet iz Naroda sloboda, tri iz stranaka centra i četvoro tehnokrata).
Foto: Beta, AP
"Ovo je prvi izričit pokušaj pomirenja Italije posle vlade koju je vodio tehnokrata Mario Monti, a koja je bila okarakterisana kao anomalija", piše Korijere dela sera.

List dodaje i da su ovoga puta stranke članice "koalicije bez presedana koja je pomela 20 godina neprijateljstva" između levice i desnice i koja dobija konture "normalnosti".

Republika takođe ističe da nova vlada ima rekordan broj žena, kao I da je podmlađena.

Imajući u vidu okolnosti, "nova vlada je dobra", piše list u komentaru pod naslovom "Lekar za bolesnu Italiju". "Leta je obećao stručnost, svežinu i imena koja ne unose podele, a rezultat u potpunosti odgovara obećanju".

Listovi Stampa i Mesađero ističu da su se sa scene povukli "veliki igrači", ocenjujući da je bila potrebna prekretnica da bi se eliminisali "odgovorni za nesprovođenje reformi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: