"Uvek ćemo pomoći Srbima na Kosovu"

Srbija će uvek, bez obzira na to da li će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, insistirati na bezbednosti za Srbe na Kosovu, kaže Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Petak, 05.04.2013.

07:12

Default images

On je pri obilasku mulietničkog sela Suvi Do, nadomak Kosovske Mitrovice, u kome živi 78 porodica, rekao da su osnovni problemi stanovnika tog sela bezbednost, neprekidne krađe i nasilje koje se stalno ponavlja i potpuni nemar pripadnika kosovske policije i međunarodne zajednice da se ovaj problem reši ili da se bar radi na njegovom rešavanju.

"Država Srbija je tu da pomogne i mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da život učinimo mogućim, ali to nije moguće bez čvrste volje međunarodne zajednice da se problem bezbednosti reši", rekao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je posetio domaćinstvo porodice Radovana Apostolovića, kojoj je uručio semenski kukuruz, donaciju opštine Zemun i kompanije "Agrimaks" iz Vrbasa.

"Danas smo ovde da podelimo semenski kukuruz i to je još jedan dokaz da smo ovde da ostanemo. To je još jedan dokaz da država Srbija ne misli da napušta ovaj prostor, već, naprotiv, da bude tu i da život na ovim prostorima čini mogućim", rekao je Vulin.

Radovan Apostolović živi u selu Suvi Do, sa tri ćerke, ali pošto mu je ukraden traktor, sprečen je da obrađuje tri hektara zemlje.

"Došli smo ovde da damo mali dopinos boljem životu na Kosovu i Metohiji i da pokažemo da nismo zaboravili naš narod koji danas ovde veoma teško živi", rekao je član Gradskog veća opštine Zemun Milosav Stamenov.

Direktor kompanije "Agrimaks" Goran Saratlić rekao je da je donacija semenskog kukuruza namenjena za oko 250 hektara zemljišta i dodao da će takva praksa biti i dalje nastavljena.

Govoreći o pokušajima Albanaca da nasele područja koja su ranije bila naseljena Srbima i da na taj način promene etničku sliku tog sela, Vulin je rekao da ni za Srbe, kao ni za Srbiju nije problem da se vrate svi Albanci koji su ovde živeli pre sukoba i da će uvek naići na dobrodošlicu da se vrate na svoja ognjišta.

"Uostalom, mi to tražimo za interno raseljene Srbe, tako da to ne možemo uskraćivati Albancima koji su zbog sukoba raseljeni. Potpuno je neprihvatljiv plan vlasti Prištini da pokušaju da promene etničku strukturu i na ove prostore dovedu ljude koji ovde nikada nisu živeli", naglasio je Vulin.

On je dodao da je predloženo formiranje mešovite komisije koju će činiti UNMIK, UNHCR, predstavnici lokalne samouprave i albanske zajednice, kao i predstavnici sela koji će odlučivati ko može, a ko ne može da se naseli.

"Oni znaju ko je ovde živeo pre sukoba, a ko ne", rekao je Vulin i naveo za primer opštine Zvečan, gde su pre nekoliko dana četiri albanske porodice dobile građevinske dozvole, a još osam je u proceduri.

"Sa naše strane ne postoji ni najmanji problem da se vrati neko ko je živeo ovde pre sukoba, ali da pokušavate da dovodite ljude koji tu nikada nisu živeli i koji za cilj imaju izazivanje nereda i promenu etničke strukture to je za nas neprihvatljivo", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Vulin će tokom dana posetiti Srbe koji žive u selima Suvo Grlo i Banje, u opštini Srbica, na severu Kosova. Nakon toga obićiće Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici i razgovarati s predstavnicima UNMIK-a.

On je juče na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj MItrovici, povodom obeležavanja Dana studenata, uručio 79 stipendija najboljim studentima.
Otvaranjem aneksa Osnovne škole "Leposavić" u Leposaviću Vulin je juče počeo dvodnevnu posetu severu Kosova. Aneksom je obuhvaćeno 10 novih učionica, od koji su dve opremljene za učenje stranih jezika.

"Na Kosovu nećemo zatvoriti nijedno radno mesto"

Vulin je izjavio da nijedno radno mesto na Kosovu neće biti zatvoreno i da će Srbija finansirati sve što je finansirala do sada, jer je to jedini način da Srbi opstanu.

Vulin je u selu Suvo Grlo, gde je obišao tamošnje Srbe, rekao da bez srpskih institucija u pokrajini nije moguće zamisliti život Srba ni severno, ni južno od Ibra.

"Ne postoji alternativa u institucijama države Srbije na ovim prostorima i nastavićemo sa našim prisustvom ovde", poručio je Vulin.

On je kazao da je postiđen što osam godina niko od predstavnika države Srbije nije bio u ovom selu, ocenivši da je to sramota i zbog toga se izvinio meštanima sela Suvo Grlo i Banje kod Srbice.

"Država Srbija je tu da ostane, nisam ja danas došao da se pakujete i da idete. Ovde sam da vam kažem da ostajete, jer će vaša država ostati uz vas", rekao je Vulin.

On je ponovio da u državnom rukovodstvu ne postoji baš niko ko bi potpisao prazan papir , ali i da ne postoji niko ko potcenjuje težinu i složenost situacije i ko potcenjuje silu koja traži da nešto potpiše.

"Šta god da budemo radili sigurno nećemo uraditi ništa što bi bilo protiv Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, bez njihove saglasnosti i što bi bilo suprotno Rezoluciji 1244 i aktima koje donosi Skupština Republike Srbije", rekao je Vulin.

On je naglasio da Srbija hoće da razgovara, ali da ne može da pristane na prazan papir, na gašenje same sebe i na nestajanje.

"Ne možemo to uradititi zbog dece koja su rođena u Srbiji i žele da ostanu u Srbiji, dece koja hoće školu na svom jeziku, koja hoće da se leče kod doktorke koja zna njihov jezik i to mora da im se obezbedi i biće im obezbeđeno", rekao je Vulin.

"Pregovori, kada se budu nastavili, onda će se voditi o svim Srbima na Kosovu i Metohiji i nijedno selo ne sme da bude zaboravljeno", naglasio je Vulin.

On je kazao da za sedam ubijenih i ranjene u selima Suvo Grlo i Banje niko nije odgovarao, podsetivši da je od dolaska međunarodne zajednice u pokrajinu ubijeno više od 1.000 Srba.

"Imamo dve vremenske kazne za više od 1.000 ubijenih Srba. Međunarodna zajednica mora dobro da razmisli o tome ukoliko želi da joj Srbi veruju. Ako želi, onda bi bilo dobro da se posveti vladavini prava, što suštinski jeste u njenom mandatu", rekao je Vulin.

Okupljeni meštani ova dva sela u srbičkoj opštini izneli su probleme sa kojima se suočavaju i izrazili nadu da podrška zvaničnog Beograda neće izostati.

Miloš Tomašević rekao je da Srbi iz ovog kraju veruju u ceo pregovarački tim iz Beograda i da će ispuniti ono što su obećali.

Snežana Tomašević izrazila je zabrinutost zbog problema nastalih u pregovorima s Prištinom i glasina koje se mogu čuti u vezi sa tim.

"Uz vašu pomoć, nadamo se da ćemo ostati. Plate iz Srbije su jedini prihod od kojih živimo, jer od poljoprivrede ne možemo da preživimo. Bez primanja iz Srbije, nema nam opstanka ovde", rekla je ona.

Takođe je navela da je meštanima veliki problem to što ne postoji organizovan prevoz do Kosovske Mitrovice.

Meštanima ova dva sela, posredstvom vladine Kancelarije za KiM, obezbeđena je pomoć u vidu semenskog kukuruza.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije svojim sredstvima nekim od enklava na Kosovu obezbedila prevoz do najbliže srpske sredine, ali to nije omogućeno ljudima iz sela Suvo Grlo i Banje.

Sela Suvo Grlo i Banje nalaze se oko 40 kilometara od Kosovske Mitorivice, a u 90 kuća živi oko 350 Srba, među kojima je 120 đaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: