"Da li Srbija meša Vlahe i Rumune?"

Predstavnici udruženja Vlaha Primovera iz Bora upozorili su na neravnopravan tretman većinske vlaške populacije u istočnoj Srbiji u odnosu na rumunsku manjinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.03.2013.

21:58

Default images

"Mi ne pravimo problem zbog toga što Ministrastvo prosvete sprovodi anketu o uvođenju rumunskog jezika u škole u istočnoj Srbiji, ali na poslednjem popisu se u istočnoj Srbiji kao Vlah izjasnilo 32.095 građana, dok su se svega 2.073 izjasnili kao Rumuni", izjavio je predsednik tog udruženja Milivoje Janošević.

On se zapitao da li Srbija "popušta" pred EU, izjednačavajući Vlahe i Rumune.

"Razlika je i u tome što Vlasi za svoju državu hoće Srbiju, a Rumuni - Rumuniju. Rumunija ne treba da štiti Vlaha od Srbije, niti da se meša u naše probleme, jer ćemo ih sami rešavati sa matičnom državom Srbijom", rekao je Janošević.

Janošević se zapitao i zbog čega je u Zaječaru otvoren konzulat Rumunije.

"Treba li Srbija ponovo da se 'saginje' zbog EU, i na dnevni red postavlja navodno 'vlaško pitanje', iako je popis stanovništa sve pokazao", zapitao se lider "Primovere".

Roditelji učenika svih osnovnih i srednjih škola u Boru, nedavno su,po nalogu Minstarstva prosvete, dobili obaveštenje o mogućnosti da se učenici pripadnici manjina obrazuju na maternjem jeziku sa elementima nacionalne kulture.

Na anketnom listiću, roditeljima se postavlja pitanje "da li ste zainteresovani za uvođenje predmeta rumunski jezik, sa elementima nacionalne kulture kao fakultativni predmet u periodu maj - jun 2013".

Prema podacima koje je sa poslednjeg popisa izneo Janošević, u Borskom okrugu, gde živi 124.992 ljudi, popis je pokazao 13.133 Vlaha i 792 Rumuna. U Opštini Bor, Vlaha je 6.701, a Rumuna 293.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: