"Neće biti prevara sa stanovima"

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da će prevare s višestrukom prodajom istih stanova i kuća koje su kod nas česte biti iskorenjene novim zakonskim rešenjem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

14:16

Default images

Novo je da će notari biti isključivo nadležni za sklapanje ugovora o prodaji nepokretnosti.

"Izmenama Zakona o javnom beležništvu ustanoviće se isključiva nadležnost notara za sklapanje ugovora kojima se vrši otuđenje i opterećenje nepokretnosti, što će omogućiti mnogo veći nivo pravne zaštite u sferi prometa nekretnina", rekao je ministar pravde u Skupštini Srbije obrazlažući predložene izmene Zakona o javnom beležništvu.

Selaković je dodao da će se time sprečiti i izigravanje plaćanja poreza na kapitalnu dobit i poreza na prenos apsolutnih prava.

Prema njegovim rečima, notar će biti dužan da razmotri sve odredbe ugovora o prodaji i da stranke upozori na eventualne nepravilnosti.

Ministar je kazao da je uspostavljanje notarijata u Srbiji pionirski projekat jer poslednji notari u Srbiji, koji su postojali pre Drugog svetskog rata, odavno nisu među živima i ne postoji neposredna iskustvena primena takvog sistema.

Selaković je rekao da je suština predloženih izmena odlaganje početka primene Zakona o javnom beležništvu što je, kako je naveo, drugi put za nešto više od pola godine da se predlaže prolongiranje njegove primene.

On je dodao da se primena zakona odlaže za godinu, odnosno do 1. marta 2014. godine, jer Srbija nema dovoljno pravnika koji su položili javnobeležnički ispit i koji bi mogli da konkurišu za notare.

Ministar je kazao da je Srbiji potrebno najmanje stotinu javnih beležnika.

Selaković je naveo da Srbija nema dovoljno pravnika koji su položili ispit, koji je veoma strog i zahtevan i takav mora i da ostane, jer se od notara mnogo očekuje. "Notarima se poveravaju značajna ovlašćenja. Država mora da ima garancije da će oni pravilno vršiti poverena ovlašćenja. Drugi razlog - notarijat u zakonu je ekonomski gotovo apsolutno neodrživ.

Ljudi nisu zainteresovani da spremaju tako težak ispit i otvaraju kacelarije, a imaju male nadležnosti", kazao je ministar pravde.

On je naveo da treba povećati nadležnosti notara i stvoriti pravosudnu profesiju koja će biti održiva u praksi i da je cilj predloženih izmena zakona proširenje nadležnosti notara, a među njima je ključna nadležnost u prometu nekretnina.

Na početku nove skupštinske sednice, šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Borislav Stefanović ocenio je da je dvočasovno kašnjenje početka sednice kršenje Poslovnika i da je krajnje neozbiljno da poslanici dva sata čekaju vladajuću većinu da sakupi kvorum.

Predsedavajuća sednice Vesna Kovač kazala je da nije prekršen Poslovnik i navela da nije bilo kvoruma za početak nove sednice, jer poslanici opozicije nisu ubacili svoje kartice u elektronski sistem.

U Skupštini traje načelna rasprava o izmenama Zakona o javnom beležništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: