HR nije prodavala oružje Sirijcima

Ministarstvo odbrane Hrvatske tvrdi da ta zemlja nije prodala ni poklonila oružje sirijskim pobunjenicima.

Izvor: B92

Subota, 23.02.2013.

23:55

Default images

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da nije nemoguće da je oružje došlo u Siriju zaobilaznim putem.

Ministarstvo odbrane Hrvatske tvrdi da Hrvatska poštuje sankcije protiv Sirije i ne prodaje oružje sirijskim pobunjenicima.

"Hrvatska nije prodavala, ni donirala naoružanje. Nagađanja nećemo komentarisati", rekao je portparol Ministarstva odbrane Mislav Šimatović Hrvatskoj televiziji.

Analitičar Tabak je, međutim, podsetio da sirijske pobunjenike logistički pomažu SAD, kojima je Hrvatska nedavno, vladinom odlukom, poklonila 1.200 "kalašnjikova".

"Hrvatska je poslednjih godina često izlagala na vojnim sajmovima na Bliskom istoku, pa je moguće i da je oružje legalno prodato nekoj od zemalja u tom regiou, koje su ga preprodale dalje", kazao je Tabak.

Sirijski pobunjenici u borbi protiv režima predsednika Bašara al-Asada postali su veoma dobro naoružani topovima, protivoklopnim bacačima, bacačima granata i drugim naoružanjem kojim se u ratu 90-ih služila Hrvatska vojska.

Objavljen je video snimak na kome se vide sirijski pobunjenici u školskim klupama, a na stolu stoje raketni bacači poznatiji pod imenom Osa, kojima se Hrvatska vojska koristila u ratu '90-ih, dok je RBG-6 izumela i proizvodi jedna kompanija u Rijeci, izveštava HTV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: