"Laboratorija za mleko od aprila"

Deo Nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje mleka počeće da radi početkom aprila, kaže državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

13:51

Default images

On navodi da to nije ni u kakvoj vezi s bezbednošću mleka, s kojim je sada neki "neupućeni ili tendenciozni" dovode u vezu, tvrdi on.

Golubović je naveo da ta laboratorija treba da bude vezana za Upravu za agrarna plaćanja, kako bi omogućila da, kvalitetnom analizom mleka - masti i ćelija, proizvođači dobiju adekvatnu subvenciju.

"Za analizu bezbednosti mleka u zemlji postoje druge akreditovane laboratorije, koje to uspešno rade", istakao je Golubović.

Prema njegovim rečima, pitanje je samo do kog nivoa idu analize akreditovanih laboratorija, odnosno "do koje decimale" mogu precizno da izmere količinu aflatoksina, pošto su sa sigurnošću potvrdile njegovo prisustvo.

Zbog toga je 46 pozitivnih uzoraka poslato na ekspertsku analizu, u vrhovnu laboratoriju EU, u Holandiji.

On je dodao da bi Nacionalna laboratorija, u slučaju potrebe, mogla da se uključi i u analizu bezbednosti mleka, ali da to nije cilj njenog osnivanja.

"Povezivanje trenutne situacije sa tom laboratorijom je čisto politikanstvo, jer upravo oni koji to sada pominju, treba da odgovore na pitanje, zašto laboratorija nije proradila, dok su oni prethodnih godina bili na vlasti, a EU je u taj projekat od 2003. godine, do danas, uložila 15 miliona evra", kazao je Golubović.

On je istakao da je upravo sadašnje Ministarstvo spaslo laboratoriju da uopšte opstane, jer je predstavnik Evropske komisije Vensan Dežer bio jako ljut zato što je oprema, koju je EU finansirala, godinama stajala neraspakovana i zalagao se za to da se ubuduće finansiranje ukine.

"Mi smo Dežeru predočili novu šemu rada laboratorije, čija centrala je locirana na Batajničkom putu, i ubedili ga da nastavi sa finansiranjem. Tako očekujemo, da će prvi put posle 10 godina, jedan deo referentne laboratorije za mleko početi sa radom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i baviće se selekcionisanjem", kazao je Golubović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: