"Nema sukoba SNS i SPS oko EPS-a"

Ministarka energetike Zorana Mihajlović negirala je za "Blic" da između SNS-a i SPS-a postoji sukob oko EPS-a.

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 21.02.2013.

08:13

Default images

"Ovde je reč o postavljanju prioriteta u javnom preduzeću koje je godinama urušavano, a ne o strančkom sukobu. Moj posao je bio da od Upravnog odbora i direktora zatražim da urade ono što je prioritet i što je Vlada usvojila", precizirala je ministarka.

Ona je naglasila da bi električna energija od 1. aprila mogla da poskupi za 10 do 12 odsto.

"Ako EPS osnuje u narednih nekoliko dana preduzeće koje će biti javni snabdevač, onda je moguće i da od Agencije za energetiku do polovine marta dobije saglasnost na cenu koja bi važila od 1. aprila. Poskupljenje će najverovatnije biti od 10 do 12 procenata, a konačan sud o tome će dati Agencija", rekla je Mihajlovićeva.

Ona kaže i da vlada neće još dugo čekati da se vrh EPS-a dogovori.

"Nećemo čekati još dugo. Prošle nedelje sam poslala pismo UO i generalnom direktoru u kojem se kaže da je prioritet osnivanje preduzeća koje će vlada odrediti za javnog snabdevača. Očekujem da taj posao do kraja nedelje bude završen, a nakon toga ćemo razgovarati o rešavanju finansijske situacije. Ako EPS to ne može da sprovede, Vlada će uzeti stvar u svoje ruke", poručila je Mihajlovićeva.

LDP: Građani će snositi teret lošeg funkcionisanja EPS-a

Dok se spekuliše o sukobu u vladajućoj koaliciji u vezi sa EPS-om, opozicija ocenjuje da je novi predlog tarifnog sistema za električnu energiju dokaz da su vlada i ministarka Mihajlović slagali javnost kada su u avgustu najavljivali vraćanje jeftinije dnevne tarife.

Liberalno-demokratska partija upozorava da će cena struje umesto toga uskoro biti uvećana po nekoliko osnova, a rezultat će biti to da će građani Srbije ponovo finansirati neefikasnost EPS-a, odbijanje reformi i partijsko upravljanje tim preduzećem.

"Umesto pojevtinjenja za one koji odgovorno troše struju, precizne zaštite najugroženijih i modernizacije upravljanja u EPS-u, vlada kažnjava upravo one koji su i inače najodgovorniji potrošači i traži novo zaduženje za EPS-a. Najveći dužnici EPS-u su neuspešne državne firme, monopolisti i gubitaši koje vlada i dalje štiti, a cenu za to plaćanju oni koji se ponašaju odgovorno i najsiromašnija domaćinstva u zemlji", navodi se u saopštenju LDP-a.

Država, kako navodi ta stranka, namerava da podigne cenu struje u noćnoj tarifi, da smanji granicu za prelazak u crvenu tarifu, za proleće najavljuje i formalno povećanje cene kilovat časa, i istovremeno pokušava da osigura neverovatno zaduženje za EPS-a od skoro 500 miliona evra koje će platiti poreski obveznici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: