Ljubljana: Suzavcem na demonstrante

Slovenačka policija upotrebila suzavac tokom sukoba sa demonstrantima u centru Ljubljane. Više od 20.000 učesnika protesta zatražilo ostavke vodećih političara.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 08.02.2013.

18:13

Default images

Pre Trećeg sveslovenačkog ustanka u Ljubljani je održan i skup podrške premijeru Janezu Janši.

Nezadovoljni Slovenci demantovali su Janšine tvrdnje da iza protesta stoji stara levičarka elita, koja želi da sruši njegovu vladu i, pored njegove ostavke, zatražili i ostavke gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i poslanika.

Oko 12.000 Janšinih pristalica okupilo se danas prepodne na skupu podrške njegovoj vladi u centru Ljubljane. Taj skup je završen mirno, a Janša je zahvalio svima koji su došli i "tako pokazali da im je stalo do domovine", prenele su agencije.

Janša je svojim pristalicama u video poruci iz Brisela, gde je učestvovao na samitu lidera EU, poručio i da se treba suprotstaviti "levičarskom fašizmu".
Foto: Beta, AP
Takođe, rekao je i da nije uvek rešenje izlazak na ulicu, ali da su, sada, njegove pristalice bile primorane na to.

Međutim kad su se razišli, na ulice Ljubljane izašli su njegovi protivnici. Učesnici Trećeg opšteslovenačkog ustanka nosili su transparente "Niko nas ne predstavlja, parlament nećemo, ulicu ne damo", "Znanje je moć", "Radnici svih zemalja, ujedinimo se", "Došlo je vreme kada rodoljub mora braniti svoju domovinu", a čuli su se i zahtevi za ostavke premijera Janše i gradonačelnika Jankovića.

Kolona demonstranata se zaustavila pred Bankom Slovenije, a pred parlamentom na Trgu republike, oko kojeg su bile postavljene ograde i jake snage policije, čuli su se uzvici protiv "pokvarenih bankara".

Demonstranti su na zgradu banke izlepili letke na kojima je pisalo "Naša svojina".
Foto: Beta, AP
Ispred povorke je bio kamion na kojem se nalazila bina s govornicima i muzičarima.

Uporedo sa ustankom nastavljen je "Protestival" kulturnih radnika, koji su se pridružili Trećem sveslovenačkom ustanku. Na njihovom programu je bila državna himna, partizanske i druge pesme.

Tokom protesta nad gradom je leteo policijski helikopter, a policija je štitila mnoge državne zgrade.

Prvi sveslovenački ustanak je održan u drugoj polovini decembra 2012, a drugi januara ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: