Nikolić pomilovao Manojlovića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao je Vučka Manojlovića, koji je 27 godina u zatvoru zbog otmice i ubistva tužioca u Leskovcu.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

15:55

Default images

Manojlović je prvo bio osuđen na smrtnu kaznu, a 2002. kazna mu je preinačena na 40 godina zatvora.

Nikolićevom odlukom o pomilovanju Manojlović je oslobođen daljeg izdržavanja kazne.

Najpoznatiji srpski osuđenik, posle skoro tri decenije provedene u niškom zatvoru, dobio je pomilovanje.

Vučko Manojlović je prvu molbu za pomilovanje uputio sredinom 2006. godine Borisu Tadiću, tadašnjem predsedniku Srbije. Molba nije rešena, zbog čega je tri godine kasnije od Međunarodnog suda u Strazburu zatraženo da ova pravosudna institucija reaguje i po hitnom postupku donese odluku da se Manojlović pusti na slobodu. Od 2009. godine do danas, međutim, ni taj zahtev nije rešen. U međuvremenu je čak dva puta tražena i dostavljana kompletna dokumentacija o sudskom postupku vođenom protiv Vuka Manojlovića, ali nikakve odluke nije bilo ni iz Strazbura.

Zajedno sa leskovačkim Odborom za ljudska prava Manojlović je u septembru prošle godine uputio molbu sa istom sadržinom kakvu je 2006. godine uputio i Tadiću, koja je dopunjena medicinskom dokumentacijom o pogoršanom zdravlju osuđenika. Posebno je naglašeno izuzetno dobro vladanje u dosadašnjem toku izdržavanja zatvorske kazne.

Inače, sve ovo vreme Manojlović poriče da je počinio delo za koje je u zatvoru 27 godina i tvrdi da je nevino osuđen po diktatu tadašnjeg režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: