Spomenik Konstantinu loše urađen

Uzrok oštećenja spomenika Konstantinu Velikom kod tvrđavskog mosta u Nišu je taj što je spomenik nedovršen i loše izrađen, utvrdili su stručnjaci

Izvor: Tanjug

Petak, 04.01.2013.

13:55

Default images

Stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavila obavila je uviđaj zbog oštećenja spomenika, a Mile Veljković iz zavodaje nakon konsultacije sa vajarima naveo da spomenik, postavljen zbog obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, nije dovršen jer nedostaje završni sloj. "Ukoliko se ne interveniše oštećenja će biti sve uočljivija", kaže Veljković.

U Zavodu kažu da je intervencija na spomeniku neophodna jer on ne treba da izgleda kao što je sada.

Spomenik Konstantinu Velikom, pored tvrdjavskog mosta u Nišu oštećen je na početku godine u kojoj se obeležava 17 vekova Milanskog edikta.

U prvi mah se posumnjalo da bi uzrok oštećenja mogla da bude upotreba pirotehničkih sredstava.

Spomenik je otkriven 3. juna prošle godine kao deo projekta "Carevi Karnuntuma koji su promenili svet" čiji je idejni tvorac direktor austrijske fondacije "Art Karnuntum" Pjero Bordin.

Predstavljen je lik Konstantina Velikog i monogram, a spomenik su otkrile delegacije iz Austrije i Turske sa tadašnjim gradonačelnikom Niša Milošem Simonovićem.

Fondacija "Art Karnuntum" proglasila je Srbiju i Niš za veliko svetsko mesto istorije, a Konstantin Veliki povezuje tri grada sa raznih krajeva, austrijski Karnuntum, Niš i turski Izmit.

Na spomeniku je ispisano "Pod ovim znakom pobedićeš".

Hristov monogram Konstantinu se ukazao uoči bitke kod Milvijskog mosta kada je naredio svojoj vojsci da taj znak stavi na svoje zastave i štitove.

Niš ove godine obeležava 1 700 godina od donošnje Milanskog edikta Konstantina Velikog, a kako je saopšteno domaćin svečanosti biće ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

To je zakonski tekst iz 313. godine kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana.

Zvanično obeležavanje 1.700 godina počinje 17. januara koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira u Narodnom pozorištu u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: