Kosovo rešiti po modelu dve Nemačke

Direktor Fondacije "Fridrih Ebert" u Srbiji Mihael Erke izjavio je da bi problem Kosova mogao da bude rešen po uzoru dve Nemačke nastale posle II svetskog rata.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2012.

18:45

Default images

"Model koji je zasnovan na Osnovnom sporazumu iz 1972. godine između dve Nemačke primer je normalizacije odnosa bez međusobnog priznavanja nezavisnosti", rekao je Erke na skupu u Medija centru na predstavljanju projekta "Srpsko-nemački odnosi: stvarno i moguće".

Erke je rekao da se u svetu na Srbe, posle ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, gleda kao na Nemce posle Drugog svetskog rata, odnosno kao na "glavne krivce".

On je istakao da dobrosusedski odnosi u regionu, između ostalog, podrazumevaju i rešavanje kosovskog problema, koji, kako je naveo, predstavlja kočnicu daljim evropskim integracijama Srbije.

Erke je naveo da su teme koje predstavljaju predmet srpsko-albanskog dijaloga slične temama koje su činile suštinu dogovora između Zapadne i Istočne Nemačke.

Učesnici skupa su ocenili da bi bez podrške Evropske unije, a posebno Nemačke, Srbija mogla da se suoči s novim ekonomskim i političkim poteškoćama.

"U Srbiji postoje sukobljena mišljenja o Nemačkoj, s jedne strane zbog ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a sa druge ona je bitan ekonomski faktor", rekao je naučni saradnik Istorijskog instituta SANU Nenad Milenović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec kazao je da je Nemačka jedan od najznačajnijih investitora u Srbiju.

"Od 2000. godine je investirala oko 1,5 milijardi evra i u nemačkim kompanijama je posao našlo čak 22.000 ljudi", podsetio je Bajec.

On je ukazao na značaj prijateljstva te dve zemlje i rekao da bi spoljnotrgovinska razmena mogla preći 2,7 milijardi evra u 2012. godini.

Fondacija "Fridrih Ebert" je uz Balkanski centar za strateško istraživanje danas u Beogradu sprovela studiju "Srpsko-nemački odnosi: stvarno i moguće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: