KiM: Posle incidenata, mirno jutro

Jaka eksplozija odjeknula je sinoć u blizini prelaza Brnjak. U Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici pucnjava. U incidentima nema povređenih. Jutro mirno.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 26.11.2012.

20:44

Default images

Eksplozija je odjeknula juče oko 19 sati, na potezu između punkta Tabalije, gde se nalaze pripadnici MUP-a Srbije, i punkta Brnjak na kome se nalaze pripadnici Kfora, Euleksa i Kosovske policije. U incidentu nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta, javlja Tanjug.

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je policija informisana o eksploziji u blizini prelaza Brnjak.

Hoti je naveo da se eksplozija čula na samom prelazu, ali da još nije ustanovljeno tačno mesto gde je došlo do detonacije. Takođe, kazao je on, povećano je prisustvo kosovske policije u etnički mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice, kako bi se preventivno delovalo i da bi se sprečili eventualni incidenti.

"Ovo je deo operativnog plana policije koji će ostati na snazi i naredna dva dana", precizirao je Hoti.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević potvrdila je da je oko 19 sati došlo do eksplozije u blizini administrativnog prelaza Brnjak, navodeći da je istragu preuzeo Kfor. Ona, međutim, nije mogla da navede više pojedinosti o toj eksploziji. U toku dana teren je ravnan teškim mašinama u međuzoni između prelaza Jarinje i Rudnica. Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović potvrdio je da se i na prelazu Brnjak priprema zemljište za postavljanje kontejnera.

Svega pola sata nakon eksplozije u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice nepoznate osobe pucale su iz automatskog oružja. Srećom, povređenih nije bilo.

Predstavnici kosovsko-mitrovačke Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštili su da su nepoznate osobe pucale večeras na dežurnu smenu Vatrogasnog doma u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"U 19.20 iz automobila marke 'fijat brava' crvene boje, tri osobe pucale su iz automatske puške i pištolja na dežurnu smenu u Vatrogasnom domu u severnom delu Kosovske Mitrovice i potom pobegle ka istočnom mostu", navodi se u saopštenju.

Prema rečima očevidaca, nepoznata osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja u trenutku kada je postavljana albanska nacionalna zastava na jedan od stubova za prenos električne energije.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić upozorio je da postoji opasnost od ozbiljnih sukoba.

"Od međunarodne zajednice očekujem brzu reakciju i osudu ovog incidenta i raspoređivanje snaga na ovom terenu, jer je očigledno da se tenzije podižu svakoga dana i da postoji realna opasnost da dođe do ozbiljnih sukoba", kazao je Pantić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da su meta napadača, koji su pucali iz vatrenog oružja u Kosovskoj Mitrovici, bili Srbi pripadnici vatrogasne jedinice.

"Građani koji su bili očevici događaja primetili su grupu koja je postavljala zastave Albanije na bandere u Ulici oslobođenja i oni su iskoristili priliku videvši vatrogasce u uiniformi da zapucaju na njih", rekao je Pantić.

Albanija je juče i na Kosovu proslavila Dan zastave.

"Niko tom prilikom nije povređen, pripadnici kosovske policije su na licu mesta pronašli čaure ispaljene iz pištolja i automatskog oružja što ukazuje na dobro planiranu akciju", kazao je Pantić.

On je podsetio da je istovremeno u međuzoni u blizini administratoivnog prelaza Brnjak na severu Kosova došlo do eksplozije.

"Mi sa razlogom strahujemo da je i to delo Albanaca, sa ciljem da se pred sutrašnju sednicu Saveta bezbednosti UN koja je posvećena Kosovu optuže Srbi", rekao je Pantić.

Pantić je kazao da očekuje da Kfor i Euleks preduzmu hitnu istragu i uhapse odgovorne za sinoćnje incidente i pozvao građane Kosovske Mitrovice da ostanu mirni i ne budu isprovocirani.

Pripadnici Kosovske policije su izašli na mesto događa kako bi obavili uviđaj, javlja Tanjugov reporter s mesta zbivanja.

Ulica u Bošnjačkoj mahali u kojoj je došlo do pucanjave je blokirana za saobraćaj.

Naselje Bošnjačka mahala je jedno od nekoliko multietičnih kvartova u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kome žive Srbi i Albanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: