"Beograd i Zagreb da smire emocije"

Komesar EU Štefan File kaže, povodom novog zahlađenja odnosa između Srbije i Hrvatske zbog presude Gotovini i Markaču, da je važno da rodbine žrtava nađu mir.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

19:21

Default images

"Rekao sam da je pomirenje dugoročan proces i važno je da rodbina žrtava nađe mir", rekao je File u Zagrebu posle razgovora sa hrvatskim državnicima.

On je dodao da veruje da će "hrvatsko pravosuđe imati koristi od podataka koje je prikupio Haški tribunal".

"Verujem da će političari na obe strane naći izlaz i doprineti hlađenju emocija u korist regiona", kazao je File.

Evropski komesar izrazio je uverenje da će Hrvatska do 1. jula iduće godine postati članica Evropske unije i dodao da će od toga imati koristi ceo region, prenela je hrvatska novinska agencija Hina.

File je u Zagrebu razgovarao sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predednikom Sabora Josipom Lekom.

Evropski komesar posle posete Zagrebu putuje večeras u Sarajevo, gde će razgovarati sa zvaničnicima BiH.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio u intervjuu "Kuriru" da "odnosi sa Hrvatskom ne idu na dobro".

"Predsednik Hrvatske je do ove presude (Haška odluka o oslobađanju generala Gotovine i Markača) tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kazao je Nikolić.

Tu izjavu Nikolića osudili su hrvatski predsednik Ivo Josipović i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, koje je saopštilo da izjave Nikolića ne doprinose normalizaciji odnosa u regionu.

Josipović je ranije danas izjavio da sada njegov susret s Nikolićem ne bi imao smisla, da se s njim ne viđa, ali da čita "njegove neobične izjave".

Takođe, rekao je i da su, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hagu, šanse srpske kontratužbe za genocid gotovo nikakve i ponovio da su Gotovina i Markač ratni heroji.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je da se zalaže za nastavak saradnje sa Srbijom i za smirivanje napetosti nakon oslobađanja Gotovine i Markača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: