Tajni podaci iza blindiranih vrata

Narodna skupština će najkasnije do kraja februara utvrditi precizne mehanizme za efikasniji nadzor svih službi bezbednosti, saznaju "Novosti".

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

21:44

Default images

Ovaj zadatak biće poveren radnoj grupi pri parlamentarnom Odboru za kontrolu službi bezbednosti, na čijem čelu je poslanik LDP Nenad Milić. To telo će, zajedno sa ključnim ljudima BIA, VOA i VBA, pokušati da unapredi kontrolnu funkciju Skupštine nad pomenutim institucijama.

Izveštaji te tri glavne službe usvojeni su nedavno na sednicama odbora, koje su bile zatvorene za javnost i uz stroge mere bezbednosti. Poslanici nisu mogli u salu da unesu mobilne telefone, a operativci su dan pre zasedanja sproveli kontradiverzionu zaštitu i zaštitu od prisluškivanja.

Predsednica odbora Jadranka Joksimović (SNS) kaže, za "Novosti", da je moralo da se veća iza zatvorenih vrata, kada su u pitanju tako osetljivi dokumenti.

"Na taj način lakše se uspostavi poverenje sa službama bezbednosti, pogotovo što je ranije bilo slučajeva da informacije "cure" sa sednica. Bila je to kvalitetna i sadržajna diskusija. Odbor je zainteresovan za aktivan nadzor rada službi i u saradnji sa njima radićemo u skladu sa nacionalnim interesima.

Svi članovi odbora pre stupanja na dužnost potpisali su obavezu o čuvanju tajnosti podataka. A, pod oznakom “tajna” vode se i stenogrami sa zatvorenih sednica. Oni se sada čuvaju u starim depoima, ali će naredne godine biti pohranjeni u specijalnim sefovima koji bi trebalo da budu postavljeni u staroj zgradi skupštine u Ulici kralja Milana.

Za to zaključavanje tajni iz budžeta je obezbeđeno oko 54.000 evra, a generalni sekretar parlamenta Jana Ljubičić kaže nam da će uslovi za bezbedno čuvanje poverljivih dokumenata uskoro biti obezbeđeni.

Prostoriji u kojoj će biti pohranjeni tajni podaci moći će da pristupe samo oni poslanici koji su te dokumente već razmatrali na sednicama zatvorenim za javnost. Soba u kojoj će biti smešteni sefovi neće imati prozore, biće iza blindiranih vrata i u njoj će biti ometači za mobilne telefone.

"Osim što se poverljivi dokumenti ne skladište na odgovarajući način, veliki problem je i to što Vlada još nije donela podzakonske akte neophodne za primenu Zakona o tajnosti podataka", smatra poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Nisu utvrđeni bliži kriterijumi za određivanje stepena tajnosti i zato je danas sporna “poverljivost” bilo kog dokumenta koji nosi oznaku tajnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: