VB: Prestanite s lovom na veštice

Spekulacije o navodnoj umešanosti jednog političara iz ere Margaret Tačer u skandal zlostavljanja dece prete da postanu lov na veštice, kaže britanski premijer.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.11.2012.

19:16

Default images

Dejvid Kameron je dao ovlašćenja za pokretanje dve nove istrage o raširenom zlostavljanju u centrima za brigu o deci i mladima u Velsu 1970-tih i 1980-tih godina.

Jedna žrtva je tvrdila da prethodne istrage nisu bile delotvorne u ispitivanju optužbi protiv jedne više ličnosti iz Konzervativne partije toga doba.

Ime spomenutog političara nije navedeno, a nijedan zvaničnik Konzervativne partije, koju je od sredine 1970-tih predvodila Margaret Tačer, nikad se nije suočio sa optužbama da je bio umešan u neki skandal zlostavljanja, navodi agencija AP.

Ti navodi su izašli na videlo pošto je obelodanjeno da je renomirani voditelj dečijih emisija na Bi-Bi-Si-ju (BBC) DZzimi Sevil optužen da je koristio slavu i dobrotvorni rad koji ga je vodio u škole i centre za brigu, da bi poslednjih decenija zlostavljao stotine mladih ljudi. Sevil je umro prošle godine.

Policija i dobrotvorne službe navele su da je taj slučaj pokrenuo mnoge odrasle da izadju u javnost sa brojnim nepovezanim slučajevima seksualnog zlostavljanja kojem su, kako tvrde, bili izloženi u detinjstvu.

Tokom današnjeg intervjua za televiziju ITV voditelj je Kamerona suočio sa spiskom nekoliko imena političkih figura, koja se spominju na sajtovima društvenih medija u vezi sa zlostavljanjima u Velsu.

"Postoji opasnost, ako ne budemo pažljivi, da bi ovo moglo da se pretvori u neku vrstu lova na veštice, posebno kada se radi o gejevima, i zabrinut sam zbog onoga što sada radite, skidajući listu imena sa interneta", rekao je Kameron.

On je dodao da "misli da je veoma važno da svako ko ima ikakvu informaciju o bilo kom pedofilu, bez obzira na koliko visokoj poziciji u zemlji je, i bez obzira da li je živ ili mrtav, ode u policiju".

U toku je nekoliko istraga o Sevilu, uključujući policijsku, interne istrage u Bi-Bi-Si-ju, i Nacionalne zdravstvene službe, koja istražuje Sevilov dobrotvorni rad.

Kameron je ove nedelje izdao ovlašćenja za odvojene istrage o ranijim javnim istragama o slučajevima zlostavljanja u Velsu, kako bi se utvrdilo na koji način je policija odgovorila na navode mladih ljudi da su bili seksualno iskorišćavani.

"Ne želim da išta bude prikriveno. Ne želim da bilo koja informacija ostane van domašaja istrage, i ako ima još nešto što
moramo da preduzmemo, preduzećemo", rekao je Kameron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: