Lavrentije: Dati MPC autokefalnost

Episkop šabački Lavrentije kaže da Makedonskoj crkvi treba dati autokefalnost i da bi dugogodišnji spor dve crkve trebalo rešiti bez pomoći državnih organa.

Izvor: Beta, Blic

Utorak, 23.10.2012.

09:23

Default images

Lavrentije je za današnje izdanje dnevnika "Blic" rekao da bi na zasaedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju naredne godine moglo da bude reči o normalizaciji odnosa s kanonski nepriznatom Makedonskom pravoslavnom crkvom, ukoliko prethodno Sinod pokrene takvu inicijativu.

"Verujem da bi u Makedoniji takvu inicijativu oberučke prihvatili. Gotovo sve pravoslavne crkve su autokefalne, pa zašto ne bi bila i makedonska? To je potrebno kanonski urediti", kazao je Lavrentije.

On je ocenio da je inicijativa predsednika Srbije Tomislava Nikolića da državna rukovodstva pomogne u rešavanju dugogodišnjeg spora "čestita i iskrena", ali da bi problem trebalo da reše srpska i makedonska crkva, bez pomoći državnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: