Obama nema vremena za kolege

Lider SAD Barak Obama ne planira da se sastane sa liderima država na margini Generalne skupštine UN zbog obaveza u predsedničkoj kampanji.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

17:28

Default images

Obama će najverovatnije, prenosi agencija AP, gostovati u jednoj popularnoj televizijskoj emisiji na kanalu ABC, jer će tako preneti svoje predizborne poruke višemilionskom auditorijumu mnogo bolje nego svojim spoljnopolitičkim aktivnostima u Njujorku.

Za razgovore s nekima od oko 130 državnih lidera u UN ovoga puta biće zadužena američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Obama će svoj zgusnuti raspored prilagoditi pre svega tako da uklopi obilazak država Ohajo i Virdžinija, jer se očekuje da će u tim važnim, ali ne do kraja opredeljenim državama borba s republikanskim protivkandidatom Mitom Romnijem biti krajnje neizvesna.

Američki mediji primećuju da su, međutim, u skorašnjoj prošlosti i Džordž Buš mlađi 2004. i Bil Klinton 1996. godine, iako su to takođe bile izborne godine, našli vremena za sastanke sa svetskim liderima u UN.

Odluka Bele kuće da ove godine predsednik izostane sa privatnih sastanaka sa svetskim liderima mogla bi kod nekih od njih, posebno američkih saveznika u muslimanskom svetu, da bude shvaćena kao uvreda.

Od Obame se očekuje da će se u govoru u UN posebno osvrnuti na talas antiameričkih protesta u muslimanskom svetu zbog filma kojim se vređa islam. Takođe se očekuje da će Obama pokušati jasno da se distancira od spoljne politike koju zastupa njegov rival Romni, a koja je mnogo agresivnija prema svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: