KG: Od kolevke industrije do rugla

Kragujevački Vojno-tehnički zavod ili Knežev arsenal, mesto odakle je počeo industrijski razvoj u Srbiji, danas je ruglo grada o kome niko ne brine.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

11:56

Default images

Nadležni su saglasni da se situacija neće promeniti sve dok ovaj kompleks ne bude imao namenu.

Pre samo godinu dana na ovoj lokaciji snimana je italijansko-irska serija "Titanik - krv i čelik". Sve što je produkcijski tim serije uredio, a pre svega stakla na zgradi Vojno-tehničkog zavoda, ponovo su polupana, pa nesuđeni filmski grad danas više liči na deponiju.

"U ovom trenutku niko nije zvanično angažovan oko čuvanja. Objektima gazduje Uprava za imovinu grada, a fizičkog obezbeđenja u ovom trenutku nema i očigledno je da je realna potreba da se to obezbedi", kaže Zoran Jovanović, član Gradskog veća.

Sledeće godine navršava se 160 godina od izrade prvih topova u Kragujevcu. Ovaj kompleks, kao kolevka industrijskog razvoja Balkana, pod zaštitom je države. U kragujevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, međutim, kažu da se to odnosi na dokumentovanje, rekonstrukciju i restauraciju objekata.

"To svakako ne znači da mi moramo biti fizički prisutni na ovom ili nekom drugom lokalitetu i da fizički moramo braniti taj spomenik kulture od huligana i ostalih", kaže Đorđe Milovanović, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U poslednjih pet godina za Knežev arsenal, kako su ga nazvali novi vlasnici, bilo je dosta planova. Kusturičin multipleks, Filološko-umetnički fakultet, noćni klubovi, filmski grad bile su neke od mogućih namena za ovu lokaciju. Danas se na ovom mestu jedino naplaćuje parking i povremeno se održavaju koncerti i žurke.

Vladimir Paunović, predsednik nevladine organizacije "Milenijum", pak, kaže da bi po uzoru na pozitivne primere iz zemlje i regiona ovaj kompleks trebalo pretvoriti u svojevrsni kulturni centar.

"Nedavno je otvoren omladinski kulturni centar u Pirotu, dobar primer je takođe Zaječarska inicijativa, da ne pominjem region. Kada kažem region, pre svega mislim na izuzetan primer s početka devedesetih u Ljubljani na nekadašnju kasarnu Metelkovu", kaže on.

Vojno-tehnički zavod je 1979. godine proglašen kulturnim dobrom od velikog značaja, a grad ga je od "Zastave" kupio 2007. za 180 miliona dinara. Kada će i kako biti priveden nameni još nije poznato, ali u Zavodu za zaštitu spomenika kulture tvrde da neće dozvoliti da najstarija očuvana celina urbanog industrijskog pejzaža postane dolina ugostiteljskih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: