Utorak, 04.09.2012.

19:26

File: Normalizacija, a ne priznanje

Evropski komesar za proširenje Štefan File demantovao je izjavu Martina Šulca da EU traži od Srbije priznavanje Kosova. Dačić: Izjava je pogrešno protumačena.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je naglasio da je uslov normalizacija odnosa, a ne priznavanje.

"Šefovi država EU su u decembru doneli jasne zaključke o vidljivom i održivom razvoju odnosa sa Kosovom, odnosno o normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja", rekao je File u Brsielu novinarima.

File je naglasio da EU "nema nikavih planova izvan toga" i da su uslovi koji su poznati i navedeni u zaključima iz decembra i danas ponovljeni u razgovorima sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

"Mi smo ponovili i danas da su šefovi država u decembru doneli zaključke u kojima se jasno govori o vidljivom i održivom razvoju odnosa sa Kosovom. To se odnosi na normalizaciju, a ne potrebu priznanja. Taj mandat je veoma jasan i nema planova izvan toga", naglasio je File.

Na Šulcovu izjavu reagovao je i premijer Srbije, koji je naglasio da priznanje Kosova nije uslov za ulazak u EU i da tako nešto ni od koga u Briselu nije čuo, pa ni od samog Šulca.

"Treba da pojasnim izjavu, mislim da je pogrešno protumačena. To (što je Šulc rekao) nikako ne znači, niti sam ja od bilo koga ovde, pa ni od samog Šulca čuo da je uslov za ulazak Srbije u EU ili za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu - da Srbija prizna nezavisnost Kosova", kazao je Dačić.

Dačić je kazao da Šulcova izjava proizlazi iz stava države iz koje dolazi, Nemačke, koja je priznala nezavisnost Kosova. "Mislim da će njemu biti krivo što će u javnosti biti označen kao neko ko postavlja dodatne uslove", rekao je Dačić. Dačić je ponovio da je Vlada Srbije spremna da učestvuje u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Srbija neće ulaziti ni u kakve razgovore da nekog prevari, ali će jasno reći šta može, a šta ne... Spremni smo za nastavak dijaloga, kao što ste čuli i od Štefana Filea i Ketrin Ešton", kazao je Dačić.

On je rekao i da je EU spremna da pruži podršku da se taj razgovor vodi na visokom nivou i da će u narednim nedeljama biti dogovorena forma i tema razgovora.

Dačić je najavio da će se predsednik Srbije Tomislav Nikolić uskoro sastati s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

On je rekao da mora tačno da se zna šta želi da se postigne pregovorima između Beograda i Prištine.

"Ti razgovori bi predstavljali jednu vrstu relaksacije odnosa Beograda i Prištine i pronalaženje održivog rešenja, što ne bi dovelo u pitanje naš prinicipijelni stav o Kosovu i ne bi kočilo naš evropski put", istakao je srpski premijer.

Dačić je naveo da je potrebno da Srbija ispuni određene uslove poput usvajanja nove strategije za borbu protiv korupcije i stavljanja tačke na reformu pravosuđa.

Dodao je da nakon toga Srbija treba da reši pitanje statusa nezavisnih regulatornih tela, slobode medija i stanja ljudskih prava, ali i da se implementiraju dogovori Beograda i Prištine postignuti ranije u Briselu.

Kocijančić: Ne mogu da komentarišem

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančić izjavila je da ne može da komentariše izjavu Martina Šulca o potrebi međusobnog priznanja Beograda i Prištine jer, kako je rekla, "on je predsednik Evropskog parlamenta i to je njegova izjava".

U telefonskoj izjavi Tanjugu, Kocijančić je istakla da je stav Evropske unije po tom pitanju jasan - da je "priznanje pitanje za članice" Unije.

Ono što EU i Evropski savet žele je ono što je rečeno i u prošlosti - to što želimo da vidimo je vidljiv i održiv napredak odnosa sa Kosovom, istakla je Kocijančić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: