"Rusija šalje helikoptere u Siriju"

SAD su zabrinute zbog informacija da Rusija šalje borbene helikoptere Siriji, kaže američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

23:58

Default images

Ona ističe i da su netačne tvrdnje Moskve da je slanje ruskog naoružanja Siriji nevezano za tamošnji sukob.

"Zabrinuti smo zbog poslednjih informacija koje smo dobili, a prema kojima su njihovi borbeni helikopteri na putu od Rusije ka Siriji", rekla je šefica američke diplomatije, prenele su agencije.

Klintonova je izjavila da će takva isporuka "dramatično doprineti eskalaciji sukoba" u Siriji. Prema njenim rečima, Vašington je zatražio od Moskve da zaustavi stalne isporuke oružja Siriji.

"Oni su nam, s vremena na vreme, govorili da ne treba da brinemo - sve što isporučuju nije vezano za unutrašnje akcije (sirijske vlade). To je očigledno netačno", rekla je ona tokom diskusije na Institutu Brukings, u kojoj je učestvao i izraelski predsednik Šimon Peres.

Rusija i Sirija imaju dugogodišnju vojnu saradnju i jedina ruska pomorska baza u Mediteranu je upravo u toj zemlji, navodi AP.

Klintonova je takođe rekla da izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan sada pokušava da sastavi kontakt grupu koja bi radila na mapi puta ka političkoj tranziciji, za šta je uslov da se sirijski predsednik Bašar al-Asad povuče sa vlasti.

U tu grupu bila bi uključena Rusija, rekla je ona i dodala da se SAD s tim slažu, preneo je AFP.

"Rusija stalno govori da ne brani Asada, ali da je zabrinuta zbog onoga što bi bilo posle Asada i da bi radila na političkoj tranziciji", dodala je Klintonova.
Govoreći o radu posmatračke misije UN u Siriji, Klintonova je kazala da bi njen mandat, koji ističe u julu, teško mogao da bude produžen ako se ne postigne napredak u primeni Ananovog mirovnog plana u šest tačaka.

U tom planu pozivaju se obe strane u Siriji da odmah obustave vatru i predviđa povlačenje Asada sa predsedničke funkcije i politička tranzicija koju bi vodili Sirijci, podseća francuska agencija.

Od početka pobune protiv Asadovog režima u martu 2011. godine u Siriji je poginulo više od 14.100 ljudi, tvrdi sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: