Fatmir Ljimaj ponovo na slobodi

Sudija Okružnog suda u Prištini naredio je puštanje iz pritvora Fatmira Ljimaja i još devet optuženih za ratne zločine protiv civila u logoru OVK u selu Klečka.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.03.2012.

14:45

Default images

Prethodno je Veće sudija, sastavljeno od međunarodnih i lokalnih sudija, odlučilo da su neprihvatljive izjave i dnevnici najvažnijeg svedoka tužilaštva Agima Zogaja, koji je u septembru prošle godine pronađen mrtav u Nemačkoj. Zogaj je pronađen obešen u jednom parku u Nemačkoj, a Euleks je dva meseca kasnije zvanično saopštio da je reč o samoubistvu.

Sudije su utvrdile da tužilaštvo nije uspelo da ispuni određene proceduralne standarde, tako da dokazi Agima Zogaja, vođenog kao svedok X, nisu prihvatljivi.

Pored izjava koje su date u istrazi, sud nije prihvatio kao dokaz i dnevnik u tri dela koje je sada pokojni svedok Agim Zogaj vodio tokom rata na Kosovu.

Za nepune dve godine, koliko je bio u OVK-a, Zogaj je ispisao 49 stranica detalja o događajima u selu Klečka u kojima je učestvovao, čime je obezbedio dokaze za optužnicu protiv 10 pripadnika OVK.

U tim spisima Zogaj je naveo da je bio primoran zbog Ljimaja da likvidira neke od zarobljenika, a takođe je pomenuo i četiri pokušaja njegove likvidacije za koje je takođe bio optužio Ljimaja.

Ljimaj je u vreme za koje se optužuje da je počinio zločine bio komandant jedinice OVK "Kumanova".

Od tužilaštva i odbrane je zatraženo da dostave završne reči pre nego što presuda u slučaju bude doneta, navodi se u saopštenju.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je rekla da je odluku donelo sudsko veće sastavljeno od dvoje Euleksovih sudija i jednog lokalnog i dodala da je suđenje za slučaj Klečka u toku.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da ukidanje pritvora Fatmiru Ljimaju pokazuje da u Prištini još ne postoji politička volja da se bilo koji visoki pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova kazni za zločine koje je počinio.

"Ovo je žrtvovanje žrtava i ukoliko se nešto u tom postupku ne promeni, pravde za žrtve neće biti, a zločinci će ostati nekažnjeni", istakao je Vekarić.

On je podsetio da je i taj predmet protiv Ljimaja obeležen velikim propustima oko zaštite svedoka i podsetio na slučaj zaštićenog svedoka Agima Zogaja koji je pronađen obešen o drvo u parku u Nemačkoj.

Mediji u Prištini, kao i odbrana Ljimaja i još devet optuženih, smatraju da će odluka suda da za nevažeće proglasi te izjave i dnevnike, srušiti celu optužnicu koja se odnosi na ratni zločin u Klečkoj.

Ljimaj i devet drugih pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova su optuženi da su tokom 1999. godine u kampu OVK u selu Klečka izvršili ratni zločin nad albanskim i srpskim civilima.

Euleks je potvrdio optužnicu protiv Fatmira Ljimaja 25. jula. Optužnicu je podigao tužilac Euleksa iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Ljimaj, poslanik kosovske skupštine je od 20 septembra u kućnom pritvoru.

Pored Ljimaja, za ratne zločine ubistva kidnapovanih civila i pripadnika vojske tadašnje Jugoslavije optuženo je još devetoro pripadnika OVK.
Na optužnici su Arben Krasnići, Naser Krasnići, Nedzmija Krasnići, Behljulj Ljimaj, Refki Mazreku, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Besim Šurdaj.

Ljimaju je za ratne zločine jednom već suđeno u Haškom tribunalu za zločine počinjene u logoru Lapušnik , ali je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Ljimaj oslobođen za zločine u Lapušniku

Fatmir Ljimaj, lider DPK (Foto: FoNet, Arhiva)
U izveštaju Dika Martija, izvestioca Saveta evrope o trgovini organima na Kosovu, Ljimaj se pominje kao jedan od vođa "Dreničke grupe“ Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. bio je komandant logora Lapušnik i zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala - ali je posle procesa, održanog u senci zastrašivanja svedoka, oslobodjen.

Ljimaj je optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine nad Srbima na Kosovu 1998. i 1999. godine, zajedno sa Haradinom Baljom i Isakom Muslijuom.

"Trojka“ je uhapšena februara 2003., a optužnica ih je teretila za smrt 22 zatočenika, deset Srba i 12 Albanaca iz logora Lapušnik, kod Glogovca.

Prvo haško suđenje pripadnicima OVK-a počelo je novembra 2004, a još uoči suđenja tadašnja glavna haška tužiteljka, Karla del Ponte, upozoravala je na zastrašivanje svedoka u tom predmetu.

Ljimaj i Musliu su, kao upravnici logora, prema optužnici, zatvarali srpske civile i "kolaboracioniste" koji su "odbijali da saradjuju sa OVK" iz opština Štimlje, Glogovac i Lipljan u zarobljenički logor Lapušnik.

U završnoj reči na ovom sudjenju, avgusta 2005, tužilac Aleks Vajting je tvrdio da je Ljimajeva krivica dokazana: dokazi su pokazali da je Fatmir Ljimaj od maja do jula 1998. bio komandant borbene zone OVK u području Lapušnik, a time i logora u tom selu, u kojem su mučeni, premlaćivani i ubijani kako srpski civili, tako i Albanci proglašeni srpskim kolaboracionistima. Svi preživeli svedoci izjavili su da su svu trojicu vidjali u logorskom krugu, a da su Ljimaj i Musliu, kao komandne ličnosti, odlučivali o sudbini zatočenika.

U logor Lapušnik su zatvarani srpski civili koji su bili uhvaćeni na barikadama OVK na putu Peć-Priština kao putnici u autobusu, a o krivici "kolaboracionista" nije vodjena nikakva istraga.

Kad su snage MUP Srbije ponovo preuzele kontrolu nad tom zonom, zatočenici su odvedeni na obližnju planinu Beriša, a Ljimaj je izdao naredjenje Balji da desetoricu pusti, a desetoricu strelja.

Dokazi su, po oceni sudskog veća, potvrdili da je postojao logor u Lapušniku, utvrdjen je identitet 27 zatočenika i trojice koja su ubijena u logoru, kao i devetorice na planini Beriša. Za ostale ubijene utvrdjeno je samo da od vremena zatočavanja u logoru Lapušnik porodice za njih više nisu čule.

Tužilac Haškog tribunala je na kraju tražio za prvooptuženog Ljimaja kaznu od 20 godina zatvora, a za suoptužene Isaka Musliua i Haradina Balju 15, odnosno, 18 godina.

Veće je zaključilo da su Ljimaj i Musliu bili članovi OVK, ali da nema direktnih dokaza o njihovoj ulozi u zločinima u logoru Lapušnik, pa ih je oslobodilo krivice, dok je trećeoptuženom Haradinu Balji izreklo kaznu zatvora od 13 godina.

Ljimaj i Musliu su se tako, već 1. decembra 2005, našli na slobodi.

Odluku Žalbenog veća - potvrdu prvostepenih presuda - Ljimaj je dočekao kao potpredsednik Demokratske partije Kosova.

Godine 2005, otkrivene su masovne grobnice Mališevo i Volujak. Orahovac je od Mališeva udaljen 15 kilometara, a jama Volujak desetak kilometara, ali sa druge strane brda. U neposrednom okruženju je i Klečka, jama u kojoj su još 1998. godine pronadjeni pobijeni Srbi.

Čitavo to područje je bila zona odgovornosti tadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, čiji je centar bio u Jablanici, dok je komandant OVK za Klečku u to vreme bio Fatmir Ljimaj.

Prema ranijim navodima izvora iz srpskog pravosudja, detalje o zločinima na ovom području na saslušanju su otkrili braća Bekim i Ljuan Mazreku, bivši pripadnici OVK. Oni su, još avgusta 1998, na saslušanju pred istražnim sudijom detaljno ispričali sve o zločinima nad civilnim stanovništvom u Klečki.

Ljuan Mazreku je pomenuo da je u to vreme čuvao stražu u zatvoru Lapušnik, ciji je komandant, takodje bio Ljimaj.

Braća Mazreku do detalja su ispričali sve o srpskim civilima otetim iz Orahovca, medju kojima su bili žene, deca i muškarci. Svi su zatim prebačeni u Mališevo, a odatle u selo Klečka, gde se nalazio štab OVK čiji je komandant bio Ljimaj, po čijem naredjenju su civili zlostavljani, a zatim i ubijeni.

Braća Mazreku su posvedočili da je desetoro civila streljano, a tri žene silovane.

Posle OVK i Haga, politički angažovani Ljimaj se u februaru 2011. našao usred korupcionaškog skandala. Euleks policija je, naime, tri dana pretresala kancelarije šefa nabavke u Ministarstvu za saobraćaj i telekomunikacije Kosova, Nedžata Krasnićija, zbog sumnji za korupciju i zloupotrebu položaja zajedno sa ministrom Fatmirom Ljimajem, a potom i u Ljimajevoj kancelariji.

U junu prošle godine, u Okružnom sudu u Prištini započelo je sudjenje grupi pripadnika bivše OVK koji su osumnjičeni za ratne zločine 1998. godine u selu Klečka kod Mališeva.

Medju osumnjičenima našao se Fatmir Ljimaj, koga štiti poslanički imunitet.

Ljimaj je sredinom marta prošle godine uhapšen u svojoj kući u naselju Čaglavica u Prištini, ali je ubrzo pušten posle dvočasovnog saslušanja. On je tada navodno izjavio da je u cilju istrage spreman da se odrekne poslaničkog imuniteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: