Pobunjenici priveli 49 mirovnjaka

Pobunjenici u Darfuru na zapadu Sudana saopštili su da su priveli 49 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga i tri sudanska obaveštajna agenta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

17:38

Default images

Portparol pobunjenika Gibril Adam Bilal rekao je da je Pokret pravde i jednakosti priveo 46 Senegalaca i po jednu osobu iz Jemena, Gane i Ruande, pripadnike zajedničke mirovne misije UN i Afričke unije u ovoj zemlji (UNAMID).

Bilal je kazao da su privedene osobe ušle na pobunjeničku teritoriju bez dozvole i obaveštenja, ističući da će biti pritvoreni dok se ne ustanovi zašto su to uradili.

"Ispitaćemo i trojicu Sudanaca, jer mislimo da su pripadnici sudanske obaveštajne i bezbednosne službe", rekao je predstavnik pobunjenika, javila je agencija Frans pres.

Pokret pravde i jednakosti i druge pobunjeničke grupe nearapskih plemena ustale su protiv vlade u Kartumu kojom dominiraju Arapi 2003. godine.

Vlada je na to odgovorila tako što je protiv pobunjenika poslala pripadnike arapske milicije "džandžavida", koji su za nekoliko meseci ubili veliki brolj ljudi u Darfuru.

Prema procenama UN, u sukobu u ovoj zapadnosudanskoj oblasti ubijeno je više od 300.000 ljudi, a samo prošle godine poginulo je 300 osoba, dok je i dalje raseljeno skoro dva miliona stanovnika.

Kartum tvrdi da je u sukobu bilo ukupno 10.000 žrtava.

Sudanski predsednik Omar al-Bašir optužen je pred Međunarodnim krivičnim sudom za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u Darfuru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: