Deset zgrada zapaljeno u Atini

Najmanje deset zgrada u centru Atine zapaljeno tokom masovnih protesta zbog novih mera štednje, koje je usvojio grčki parlament. U neredima povređeno 54 osoba.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 12.02.2012.

18:35

Default images

Grčki premijer Lukas Papademos apelovao je na mir i osudio nasilje ispred parlamenta.

Jedna trospratnica je sasvim zahvaćena vatrom dok vatrogasci pokušavaju da je ugase. Među zapaljenim zgradama su jedna banka, bioskop, prodavnica mobilnih telefona i kafeterija, saopštila je vatrogasna služba.

Za sada nema informacija o tome da li se neko nalazio u zapaljenim zgradama.

Papademos je, govoreći u parlamentu, istakao da takvom nasilju i vandalizmu nema mesta u demokratiji i da ono neće biti tolerisano, prenosi AP.

On je rekao da Grčka ne može da dozvoli sebi luksuz da u ključnim trenucima ima ovakve proteste.

Gotovo istovremeno, desetine specijalaca formiralo je kordone da bi sprečili demonstrante da izvrše juriš na zgradu parlamenta.

Povređeno je nekoliko demonstranata i policajaca, a privedeno je i više učesnika protesta, saopštile su vlasti.
(Foto: Tanjug)
Sukobi su izbili nakon što je više od 100.000 demonstranata marširalo prema parlamentu da bi izrazili protest protiv drastičnih mera štednje, navodi AP.

Veliki broj demonstranata i dalje je na trgu Sintagma u centru Atine ispred grčkog parlamenta, dok je vlada upozorila da bi odbacivanje novih mera štednje značilo da bi Grci morali da podnesu "nezamislivo teže" žrtve.

Demonstranti su bacali bombe ručne izrade, a policija je uzvratila suzavcem i šok bombama, prenose grčki mediji.

"Suzavac je dopro i u prostorije parlamenta", požalio se levičarski poslanik Panajotis Lafazanis.

Poslanici su, uprkos nasilju na ulicama, oko ponoći usvojili nove mere štednje.
(Foto: Tanjug)
Mnogi Grci veruju da je njihov standard već u ogromnom padu i da bi nove mere štednje, koje uključuju smanjenje minimalnih primanja za 22 odsto, samo još povećale njihove nedaće.

"Što je mnogo, mnogo je", izjavio je Manolis Glezos (89), jedan od najčuvenijih grčkih levičara koji je poznat po tome što je 1941. sa Akropolja krišom skinuo nacističku zastavu, podižući moral okupirane Atine.

Glezos, koji je među učesnicima protesta u centru Atine, smatra da će nove mere doneti uništenje koje neće proći.

Nemiri su se proširili i na druge gradove u Grčkoj. Agencije prenose da su u Atini i Solunu desetine radnji opljačkane, a da je policija privela 37 izgrednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: