Novi Sad i dalje najhladniji sa -27

Novi Sad je jutros osvanuo kao najhladniji grad u Srbiji, s temperaturom minus 27. Za vikend "debeli" minus i sneg u većini krajeva.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.02.2012.

07:30

Default images

Lekari preporučuju da ko ne mora ne izlazi iz kuće i dodaju da je obavezna topla odeća, jaki obroci i topli napici.

U jutarnjim časovima najhladnije je bilo u Novom Sadu i Negotinu, gde je u šest sati izmereno minus 27 stepeni. U Banatskom Karlovcu, u Smederevskoj Palanci i u Požegi je bilo minus 26, a u Somboru, u Zrenjaninu i u Sremskoj Mitrovici minus 25 stepeni.

U Kikindi i u Kruševcu je bilo minus 24, a u Valjevu, Velikom Gradištu i u Ćupriji minus 23 stepena. U Kragujevcu je bilo minus 22, u Kraljevu minus 21, na Paliću, u Loznici i na Zlatiboru je bilo minus 20, a na Crnom vrhu i u Dimitrovgradu minus 19 stepeni.

U Nišu je bilo minus 18, u Leskovcu minus 17, na Kopaoniku minus 16, u Beogradu minus 15 i u Vranju minus 14 stepeni.

Za vikend snežno i ledeno

Meteorolozi ne predviđaju padavine za danas, osim slabog snega na ponekoj planini.

U Beogradu meteorolozi predviđaju tokom dana malo i umereno oblačno, suvo i hladno, sa slabim vetrom i najvišom dnevnom temperaturom od oko minus 10 stepeni.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su za B92 rekli da se u sledeća tri dana zadržava ledeno vreme, s maksimalnim temperaturama ispod nule.

U petak se očekuje naoblačenje na jugozapadu, a do kraja dana i u toku noći i u ostalim krajevima. U subotu i nedelju će biti pretežno oblačno, mestimično sa snegom, uz povećanje snežnog pokrivača.

Sutra će biti najniža dnevna temperatura u Beogradu minus 13, na širem području i do minus 17, a maksimalna dnevna minus 8. Za vikend od minus 12 do minus 9.

Po Weather.com u Beogradu minus 20

(Beta)
Prema podacima američkog meteorološkog sajta Weather.com, u Beogradu je u 8.30 bilo minus 20, a u Novom Sadu je u sedam sati izmereno minus 25 stepeni, a u Nišu minus 18.

U Smederevu je, prema istom sajtu, u sedam sati bilo minus 27 stepeni, a u Sremskoj Mitrovici minus 26 stepeni. Ista temperatura, minus 26, izmerena je u Sjenici.

Na Kopaoniku je u sedam sati bilo toplije nego u nižim krajevima, pošto je na toj planini izmereno minus 17 stepeni.

Napolje samo oni koji moraju

Lekari kažu da bi po ovakvom hladnom vremenu trebalo voditi računa da se svi delovi tela, ako se izlazi napolje, adekvatno pokriju, kako ne bi bilo promrzlina.

Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac, kaže za Radio B92 da hronični bolesnici znaju da treba da vode računa da se ne izlažu naglim promena temperature, odnosno da idu iz toplog u hladno i obrnuto, pa se njima više preporučuje da borave na vazduhu, a ne u pretoplim prostorijama.

Prema njenim rečima, slabije pokretni bolesnici, oni sa reumatskim oboljenjima bi, u skladu s tim, trebalo da više provetravaju prostorije u kojima borave.

Kada je reč o ishrani, ona bi, kako kaže doktorka Dimitrijević, u ovim hladnim danima trebalo da bude kaloričnija, ali ne previše, jer je metabolizam zbog pojačane hladnoće, ubrzaniji. To nikako ne znači, dodaje ona, da u hrani treba preterivati i jesti masno, jer se ipak svi slabije krećemo po zimskom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: