Situacija u celoj Srbiji kritična

Posle uvođenja vanredne situacije od jutros zabeležene izuzetno niske temperature u celoj zemlji. Deset žrtava hladnoće. Na nekim putevima ima leda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2012.

09:33

Default images

Deseta žrtva hladnoće je 66-godišnji Milosav M. koji se smrzao u svojoj kući u selu Krušar kod Ćuprije, a njegovo beživotno telo pronašla je policija.

Goran Nikolić, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije, kaže za Radio B92 da je situacija od jutros na teritoriji cele Srbije dosta komplikovana.

“Imamo 38 opština koje su proglasile vanrednu situaciju, dosta je snega i veoma je hladno, tako da to pogoršava situaciju. Takođe, sinoć je na nivou Republike proglašena vanredna situacija tako da se nadam da će to pomoći u funkcionisanju svega ovoga, odnosno da i štabovi na lokalnom nivou funkcionišu mnogo bolje”, kazao je Nikolić.

On napominje da su obaveze lokalne samouprave iste kao i do sada, s tim što će sada, nakon proglašenja vanredne situacije, pokušati da se koristi mehanizacija koja do sada nije bila korišćena ili je manje korišćena u mestima gde je bila manje potrebna.

Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se očekuje da prve mašine danas ili sutra stignu u područja koja su najugroženija zbog vremenske nepogode izazvane snegom i niskim temperaturama.

Marić je rekao da je u ovom trenutku u 38 opština proglašena vanredna situacija. Marić je istakao da su naredbe obavezujuće i da podrazumevaju stalna zasedanja štabova, kontakt i razmene informacija. Prema njegovim rečima, najugroženije su opštine koje su više od 20 dana pod snegom, a među njima su su Sjenica, Surdulica, Crna Trava i Ivanjica.

Oprez u vožnji

Na pojedinim deonicama puteva u Srbiji ima leda koji nije moguće očistiti, zbog čega se preporučuje opreznija vožnja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Auto-put i glavni magistralni putevi su prohodni, saobraćaj je usporeniji zbog snega i leda. Led je vrlo teško ukloniti i pored maksimalnih napora putara i posipanja kolovoza svim raspoloživim supstancama, koje imaju odloženo ili skoro nikakvo dejstvo kada su ovako niske temperature.

Na auto-putu od Beograda ka Nišu mestimično ima snega u brzoj i zaustavnoj traci, pa se vozačima savetuje da posebno obrate pažnju na prevojima i usponima.

Od Beograda ka Subotici i ka Šidu ima snega na kolovozu do tri centimetra, zbog čega je saobraćaj usporen, ali se za sada obavlja
bez posebnih prekida.

Na putevima 2. i 3. prioriteta snega ima od pet do 10 centimetara, a poledica koja se stvarala prethodnih dana i koja je i dalje prisutna ispod snežnog pokrivača dodatno otežava kretanje vozila, a najkritičnije je u regionima Užica i Kruševca.
Pojedini regionalni putevi zbog visokih snežnih nanosa u regionima Novog Pazara i Sjenice su neprohodni, dok se na nekim deonicama u pomenutim regionima saobraćaj obavlja samo jednom trakom.

Avio-saobraćaj se za sada odvija neometano. Aerodrom "Nikola Tesla" i dalje radi punim kapacitetom, a nove količine snega se redovno uklanjaju s piste, rulnih staza i manevarskih površina, što stvara uslove za normalno odvijanje saobraćaja, saopštilo je danas to preduzeće.
Polasci s Beogradske autobuske stanice (BAS) za hrvatsko primorje i Crnu Goru otkazani su zbog vremenskih neprilika, izjavio je danas glavni otpravnik BAS-a Slobodan Kandić i dodao da autobusi koji dolaze na stanicu BAS u proseku kasne 45 minuta, a u polascima do 30 minuta.

Prema njegovim rečima, nema otkazanih polazaka ka destinacijama u Srbiji, ali su otkazani polasci ka hrvatskom primorju i Crnoj Gori, dok se za sada saobraćaj u Srbiji odvija otežano, ali redovno.

Javno komunalna preduzeća u Beogradu i su uposlila sve svoje kapacitete u uklanjanju snega sa beogradskih ulica, ali i drugih javnih površina. Zimska služba JKP "Beograd put" radi punim kapacitetom, a na čišćenju saobraćajnica radi 152 ekipe putara.

Na gradskim ulicama je 73 kamiona, 30 multikarova i pet specijalizovanih vozila. Na opštinskim ulicama radi 17 kamiona i šest multikarova, regionalne puteve čisti 20 kamiona "Beograd puta", a jedan kamion je na Pančevačkom mostu, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Iz JKP "Beograd - put" podsećaju da je jedan broj semaforma na ulicama sa nagibom isključen po nalogu Sekretarijata za saobraćaj, zbog bezbednijeg kretanja vozila.

Ledeni dani se nastavljaju

A hladno vreme očekuje nas i narednih dana, rekao je za B92 Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

“Veoma hladno vreme zadržava se tokom čitave naredne nedelje, negde do sredine februara, s tim da će u ponedeljak i utorak biti snežnih padavina i doći će do povećanja visine snežnog pokrivača za 15 do 30 centimetara, a na području Beograda negde oko 20- 25 centimetara. U planinskim predelima očekuje se jak vetar, odnosno stvaranje nanosa uz vejavicu", kazao je on.

Prema njegovim rečima, ledeni dani se nastavljaju, jer od četvrtka sledi delimično razvedravanje, tako da će u noći i u ranim jutarnjim satima biti jakih mrazeva, s temperaturama od minus 25 do minus 15 stepeni.

Inače, u celoj Srbiji jutros su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo na Zlatiboru, gde je u šest sati izmereno minus 16 stepeni. Kako je objavljeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Sjenici je izmereno minus 15, a na Crnom vrhu minus 13.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: