Karamarko predsednik HDZ-a?

Bivši ministar policije Hrvatske Tomislav Karamarko je i zvanično najavio da će se kandidatovati za predsednika sada opozicione Hrvatske demokratske zajednice.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

21:44

Default images

"Svojom kandidaturom za predsednika HDZ-a nisam izdao Jadranku Kosor (aktuelnu predsednicu) niti sam joj zabio nož u ledja", rekao je Karamarko na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je poručio Kosorovoj da ne postoje grupe koje žele da je eliminišu kako je to nedavno rekla aktuelna predsednica HDZ-a i bivša premijerka. Na kritike da kao bivši šef tajnih službi ne može biti predsednik jedne stranke, Karamarko je odgovorio da je "bezbednost osnovno ljudsko pravo".

"Dakle, radio dam na zaštiti ljudskih prava i mislim da mi je to referenca više", naglasio je Karamarko i podsetio da su političke karijere ostvarili i bivši obaveštajci poput ruskog premijera Vladimira Putina. On je pozvao na jedinstvo HDZ- a i dodao da ga rastužuje razjedinjenost i nepotrebni nemir koji su izbori zakazani za 20. maj uneli u HDZ.

Kandidaturu za predsedika HDZ-a najavilo je nekoliko kandidata, medju kojima i Jadranka Kosor kojoj će to biti prvi pravi izbori za šeficu
HDZ-a. Nju je za svoju naslednicu proglasio Ivo Sanader sredinom 2009. kada se iznenada povukao s mesta šefa stranke i Vlade Hrvatske. Tada na Saboru stranke nije imala protivkandidate.

Poslednjih nedelja u HDZ- u se vodi prava bitka za vrh stranke, a navodno su Kosorovoj mnogi okrenuli ledja. Jedan od retkih iz vrha stranke koji je uz nju je Vladimir Šeks koji se u delu javnosti povezuje s raspuštanjem pojedinih stranačkih odbora zbog navodne nelojanosti Kosorovoj.

Uz nju i Karamarka, kandidature su najavili i bivši potpredsedik vlade za investicije Ivan Domagoj Milošević i bivši ministar zdravlja Darko Milinović, što im je Kosorova jako zamerila. Od kandidata tu su još i Drago Prgomet i Milan Kujundžić.

HDZ je ubedljivo poražen na poslednjim parlamentranim izborima i posle osam godina vlasti prešao je u opoziciju. Tome su doprinele brojne afere koje se vezuju uz bivši stranački vrh na čelu s Ivom Sanaderom, ali i uz stranku kao pravnu osobu, pa je tako protiv HDZ-a podignuta optužnica zbog korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: