Lideri regiona potpisali izjavu

Lideri država regiona potpisali izjavu u kojoj pozivaju EU da "ne ispusti iz vida važnost procesa proširenja (EU)", kao instrumenta za stabilizaciju mira.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2011.

13:27

Default images

Svoj potpis na tu izjavu stavili su predsednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, na 22. sesiji Igmanske inicijative koja se održava u Beogradu.

U izjavi "Partnerstvo za evropsku budućnost regiona", čijem potpisivanju je prisustvovao komesar za proširenje EU Štefan File, navodi se da je perspektiva članstva u EU pokretač i garant mira i stabilnosti u regionu i jugoistočnoj Evropi.

"Ostajemo čvrsto opredeljeni za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva i na osnovama međunarodnog prava", piše u dokumentu.
(Tanjug)
Četiri predsednika potvrđuju "punu odlučnost da svaka od zemalja u međusobnim odnosima deluje tako da drugima pomogne da ispune sve
uslove za punopravno članstvo u EU".

U Izjavi piše i da su solidarnost i uzajamna podrška temeljni principi na kojima četiri zemlje žele da grade zajedničku evropsku budućnost.

"Slažemo se da se započeti proces međusobnog pomirenja mora nastaviti. U tom pogledu presudnu ulogu ima bliska saradnja pravosuđa
naših zemalja, i to ne samo u gonjenju i kažnjavanju ratnih zločina, nego i svih oblika organizovanog kriminala", piše u Izjavi.

Predsednici četiri zemlje su naveli da su svesni duboke ekonomske krize u Evropi i svetu, saglasni da međusobno privredno otvaranje i uklanjanje svih oblika ograničenja ekonomskoj saradnji čini svaku zemlju pojedinačno, kao i sve zemlje zajedno, otpornijim i sposobnijim za privredni oporavak.

"Spremni smo da i bilateralno, i kroz postojeće multilateralne forume, uključujući Igmansku inicijativu, nastavimo da u duhu konstruktivnog dijaloga razgovaramo o budućnosti regiona i ostvarenju partnerstva za evropsku budućnost regiona", piše u Izjavi.

Predsednici su izrazili zadovoljstvo što je Hrvatska uspešno okončala pristupne pregovore, i očekivanje da Srbija do kraja godine dobije status kandidata i datum početka pregovora, Crna Gora datum početak pregovora, a BiH preda aplikaciju EU za kandidatski status do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: