Spremni za zimu na barikadama

Srbi na severu Kosova su spremni da na barikadama "prezime zimu", rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

15:46

Default images

On je rekao da je "narod koga niko nikada nije pobedio spreman da na barikadama prezimi zimu, i da se izbori protiv granica sa Srbijom, da na Brnjaku i Jarinju nema kosovskih carinika i pograničnih policajaca, da se stanje vrati na ono od pre 25. jula i da ovde budu institucije Srbije".

Predstavnici opština severnog Kosova i načelnik kosovskomitrovačkog okruga zatražili su danas od međunarodne zajednice da sprovede nezavisnu i sveobuhvatnu
istragu i utvrdi šta se zaista dešavalo kod punkta na Jarinju kada je povređeno i ranjeno više Srba.

Načelnik okruga Radenko Nedeljković je na koferenciji za novinare u Zvečanu naveo da treba da se istraži pre svega ko je izdao nalog da se upotrebi bojeva municija, ko je pucao na nenaoružane ljude i kakva je bila uloga i funkcija Euleksa u tom trenutku.

On je rekao da je od komandanta Kfora i šefa misije Euleksa očekivao da obiđu povređene u kosovskomitrovačkoj bolnici i uvere se o kakvim se povredama radi ali i da srpskim novinarima omoguće da zabeleže kako su i da li su zaista povređeni vojnici Kfora.

Čelnici opština i načelnik su ocenili da je situacija na severu Kosova složena i teška ali da ohrabruje to što je narod odlučan da se mirno izbori za ostvarenje svojih osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović poručio je da čelnici opština i narod neće dozvoliti da se administrativni prelazi pretvore u granice i da na tom prostoru zaživi albanska država.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić najavio je da će građani iz te opstine uskoro zatražiti da se povuče Euleks a da UNMIK preuzme sve funkcije i deluje u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Euleks je sada u rukama kosovske vlade, operativan je i sprovodi njihove direktive", rekao je Ristić.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić podsetio je da su vojnici Kfora u utorak pucali na goloruki narod, u sanitetsko vozilo, na tehničara u belom mantilu "u nameri da pobiju što više Srba toga dana".

Vojnici Kfora pucali su toga dana i na policajce KP koji su obavljali uvidaj na Jarinju gde su pronađene čaure bojeve municije i dokazi koji ukazuju da je Kfor pucao na goloruki narod.

Milović je osudio potez Kfora da uzurpira privatnu imovinu građana kako u opštini Leposavić tako i u Zvečanskom selu Izvor kao i to što je u zaseoku Sarpelj kod Jarinja bodljikavom žicom opasano groblje i vojna zona proširena i na tom potezu.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da u Ibarskom Kolašinu nikada od 1999. godine nije bilo mirnije nego sada kada Srbi na barikadama čuvaju svoj mir.

Prema rečima predsednika opštine Leposavić Branka Ninića, u opštini je situacija mirna i građani su odlučni da ostanu na barikadama koje jačaju u pored kojih danonoćno dežuraju.

On je rekao da je Kfor slagao kada je saopštio da je put preko prelaza Jarinje slobodan i da su u tu svrhu zloupotrebljeni i mediji.

"Put u Jarinju nije otvoren, barikade su i sa jedne i druge strane prelaza", rekao je Ninić i dodao da Kfor i Euleks čine sve kako bi okrivili Srbe za incidente koji su se dešavali u blizini prelaza, rekao je Ninić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: